≫ 

Da li treba sedeti i u kafićima sa maskom? Evo zašto vam niko ne može dati odgovor na to pitanje

Sve je stvar lične procene

  • 2
KORONA MERE UBLAŽAVANJE RESTORANI PONOVO OTVORENI Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Epidemiolog Predrag Kon  je uslikan je juče u bašti jednog beogradskog kafića, gde je bilo još gostiju. Deluje, bar na fotografiji da je stručnjak bio u centru pažnje ostalih. Ipak, osoba koja je priču objavila bila je razočarana što vidi epidemiologa u kafiću.

Lekari su nam ovih dana jasno stavili do znanja da je vreme za ličnu odgovornost. Samim time, moramo nositi masku u zatvorenom prostoru, a nije dozvoljeno okupljanje više od 20 ljudi.

Takođe, u kafićima širom zemlje stolovi moraju biti razmaknuti, a dozvoljeno je da sede po dve osobe za jednim stolom.

Međutim, postavlja se pitanje da li uopšte tako nešto možemo generalizovati?

Ako pričamo o kafićima sa manjim baštama i stolovima, onda ovakvo pravilo i te kako ima smisla. Ali, kafići sa velikim terama i baštama, pa samim tim i stolovima koji su već razmaknuti i površinski veliki, neće imati većih problema.

S druge strane, domaći i svetski epidemiolozi, pa čak i Svetska zdravstvena organizacija od početka pandemije ističu da je nošenje maske neophodno u zatvorenim prostorima.

Postavlja se onda još jedno pitanje – da li uopšte moramo nositi masku ako sedimo u bašti kafića?

KORONA MERE UBLAŽAVANJE RESTORANI PONOVO OTVORENI Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Da, ako smo okruženi velikim brojem ljudi, a posebno kada još uvek nije konačno dokazano da li korona virus opstaje u aerosolu (kao što je to bio slučaj u bolničkim toaletima u Vuhanu), valja paziti ukoliko su stolovi udaljeni manje od 2 metra i ako ste sa svih strana okruženi ljudima.

Ali, ni ovde ne treba generalizovati, pa se treba voditi isključivo sopstvenim instiktima o merama zaštite. Na primer, ako je razdaljina između vas i sagovornika dovoljno velika, odnosno ako je sto dovoljno veliki, a ni oko vas nema ljudi – onda ćete, prirodno, spustiti masku.

S druge strane, masku je neophodno spuštati češće pri konzumiranju pića i jela, a pušači je uglavnom neće ni nositi dok sede u kafiću.

Stoga, još jednom ponavljamo da se i ovde radi o ličnoj proceni, te da su kafići ti koji treba da obezbede vaše bezbrižno uživanje u bašti i bez maske.

Video: Beograđani upijaju sunce pored reke: Beton hala posle nekoliko nedelja ponovo živi

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tamara

    11. maj 2020 | 02:24

    Glasala sam da jos uvek ne idem po kaficima.Izlazim samo u kupovinu po namernice i ako treba da nesto obavim u banci ili posti.Nosim masku i rukavice.Kod kuce mi je lakse jer imam ruski aparat za preciscavanje vazduha ambilife,koji zaista absorbuje,sem duvanskog dima,prasine i bakterije i viruse.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA