• 3

Zašto su baš ovakvi muškarci najosetljiviji na infekciju korona virusom?

Stariji muškarci sa hroničnim bolestima najpodložniji Covid-19

  • 3
korona virus, koronavirus, temperatura, prehlada, bolest, krevet, muskarac lezi u krevetu groznica

Foto: Shutterstock, Pixabay

Iako se od Covid-19 može razboleti bilo ko, čini se da ova bolest najviše pogađa starije muškarce sa hroničnim oboljenjima, pokazalo je novo istraživanje.

Studija, koja je objavljena danas u "Evropskom časopisu za srce", otkriva da muškarci sa srčanim bolestima imaju u krvi veću koncentraciju određenog enzima, enzima koji pretvara angiotenzin 2 ili ACE2, nego žene sa srčanim oboljenjima, preneo je CNN.

Veće koncentracije ACE2 mogu dovesti do povećane ranjivosti na korona virus, smatraju autori studije, ali potrebno je sprovesti još istraživanja, posebno zato što odrasli koji su učestvovali u studiji nisu bili pacijenti sa Covid-19.

ACE2 je receptor na površini ćelija. On se vezuje za korona virus i omogućava mu da uđe i inficira zdrave ćelije nakon što ga je modifikovao drugi protein na površini ćelije, naveo je u saopštenju dr Adrian Vors, profesor kardiologije na Univerzitetskom medicinskom centru Groningen u Holandiji, koji je vodio studiju.

Visok nivo ACE2 je prisutan u plućima, pa se smatra da on ima presudnu ulogu u napredovanju plućnih oboljenja povezanih sa Covid-19, istakao je Vors.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima