≫ 

Kalkulator otkriva kolike su šanse da ćete umreti ako se zarazite koronom: Evo kako da izračunate

Onlajn kalkulator predviđa u kolikom ste riziku od umiranja ukoliko se zarazite korona virusom

  • 0
Korona virus Foto: Pixabay

Britanski naučnici razvili su prvi kalkulator koji upozorava ljude na njihov lični rizik od umiranja ako se zaraze korona virusom.

Kako bi mogli ljudima da bolje shvate sopstvene rizike od umiranja od Covid-19 bolesti, naučnici su osmislili onlajn kalkulator koji predviđa da li ste, i u kojoj meri, osetljivi na novi virus.

- Koristeći se modelom podataka sa više različitih scenarija, naša otkrića pokazuju da se rizik od smrtnosti za ranjive grupe (stariji ljudi, oni sa jednim ili više osnovnih bolesti) značajno povećava i da može dovesti do hiljada smrtnih slučajeva koje se mogu izbeći. Naš kalkulator je prvi koji lekarima, zdravstvenim stručnjacima i javnosti predstavlja lični rizik od Covid-19 bolesti - kaže doktor Amitava Banerdži, jedan od autora studije.

Onlajn kalkulator posmatra starost, pol i osnovna zdravstvena stanja, te procenjuje njihov uticaj na smrtnost u različitim scenarijima.

- Ovo je važan rad koji pokazuje složenost faktora rizika od smrtnosti i kako se starost, pol i osnovna zdravstvena stanja kombinuju u različitim uslovima i povećavaju rizik. Ističe razliku između muškaraca i žena i važnost identifikacije osnovnih bolesti. Ono što je bitno, autori sugerišu da kalkulator omogućava svim ljudima da dobiju uvid da li su u velikom riziku od smrtnosti na osnovu pouzdanih zdravstvenih podataka -  kazala je Sara Harper, profesorka sa Univerziteta Oksford, komentarišući oktrića svojih kolega.

respiratori, maska, bolnica, korona virus, koronavirus, pacijenti, bolnica, lekari Foto-ilustracija: Shutterstock

S obzirom da je kalkulator još uvek u fazi razvoja, postoje određeni propusti i ne funkcioniše za sve korisnike.

Ukoliko želite da izračunate u kolikom ste riziku od umiranja od korone, kliknite OVDE.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA