• 25

Novak Đoković "gladuje" 16 sati dnevno: Šta je autofagija i kako to utiče na njegov organizam?

Proces samoobnavljanja ćelija koji može biti višestruko koristan

  • 25
Novak Djokovic Đoković, ishrana, hrana, salata

Foto: Tanjug/AP, PIxabay

Novak Đoković je u novoj "epizodi" na svom Instagram nalogu objavio snimak razgovora sa profesorom dr Draganom Ivanovim, koji je specijalista interne medicine i profesor na Visokoj školi za obrazovanje pedagoga u Novom Sadu.

Profesor Ivanov je od rođenja vegetarijanac, kao i njegova majka, a tokom razgovora sa Novakom davao je savete o hrani koja je najbolja za mozak i istakao je da je doručak najvažniji obrok, kao i da je biljna ishrana najbolji izvor energije i proteina za naš organizam.

Tokom razgovora, Novak je otkrio i da ne konzumira hranu 16 sati poslednjih godinu i po dana, i to je mnogima može da zvuči šokantno, jer je u pitanju vrhunski sportista, kojem bi trebalo je neophodan enorman izvor energije, koji on očigledno dobija kroz znatno redukovane obroke.

Prema sopstvenom priznanju, Novak poslednjih godinu i po dana primenjuje proces autofagije, koji je karakterističan po tome što ne jede 16 sati, zatim u periodu od 8 može da konzumira hranu.

Šta je autofagija?

U pitanju je proces kojim ćelije razgrađuju i recikliraju svoje komponente i time telu obezbeđuju i pospešuju proces obnove ćelija. Ćelije autofagijom odstranjuju oštećenje proteine i organele, te tako suzbijaju negativne efekte starenja organizma.

Zanimljivo je da su naučnici dokazali da autofagija učestvuje u mehanizmu odbrane od mnogih bolesti poput Parkinsona i Hantingtonove bolesti, kao i određenih oblika demencije.

Kako funkcioniše autofagija?

Svi karcinomi počinju oštećenim ćelijama, a naše telo trebalo bi samo da prepozna i ukloni te ćelije koristeći upravo proces autofagije. Iako nema naučnih dokaza koji bi to potkrepili, studije ispituju ovaj složeni proces prepoznavanja i uništavanja bolesnih ćelija u tkivu.

Pokretanje mehanizma „popravke“ doprinosi smanjenju rizika od raka. Genetičati i biolozi veruju da će nova istraživanja i dokazi dati uvid u to gde da usmere dalje ekspremente u istraživanju autofagije kao terapiju za obolele  od raka. Doktori sa velikim optimizmom gledaju na prednosti autofagije u lečenju mnogih bolesti.

Kako pokrenuti i aktivirati autofagiju?

Novak Djokovic

Foto: Profimedia

Da biste očistili svoje telo od toksina pokušajte da se pridržavate nekih jednostavnih saveta. Neki nutricionisti često kažu: zamislite da je vaše telo kuhinja. Nakon što napravimo ručak, normalno je da očistimo radnu površinu, bacimo ostatke hrane. Sutradan kuhinja je spremna i čista za sledeći obrok.

Sličnu stvar radi autofagija u našem organizmu i to radi neprestano i veoma uspešno. Ako istu priču zamislimo u jednom drugom vremenu, recimo da smo penzioneri, ne više tako pažljivi i odgovorni da posle kuvanja pospremimo za sobom ostatke hrane, već ih ostavimo – neke na stolu, neke na sudoperi, neke u kanti za smeće.

Logično, u našoj se kuhinji počinje nakupljati toksični otpad. Sve truli, počinje da smrdi, toksini su svuda po kući. Na sličan način se opisuje autofagija koja ne funkcioniše kako bi trebalo.

Autofagija je proces koji iz potaje pomaže održavanju našeg zdravlja: dok je telo aktivno i ona je aktivna, usporava proces starenja, smanjuje pojave upale i pojačava prirodnu otpornost organizma, navodi se na sajtu „Samoobrazovanje“.

Pročitajte još:

Da li primećujete promenu u izgledu Jelene Đoković pre nego što je postala vegan i nakon toga?

Video: Ovo je Đokovićeva ishrana: Ne jedem po 16 sati već godinu i po dana, mnogo bolje se osećam

(T.T./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    Jedem često ali obilato.

  • Vera

    Imam 72 g tri stenta i tri bay opada 13 g pre dve i dojku operisala i posle toga samo sam doruckovala do dva rivala i sutradan dorucak ništa nisam jela primetila da se osećam mocno produžila sam tako dalje i izgledam odlično na kontrole idem i sve je u redu sa zdravljem probajte istina je

  • Перагеније

    И ја бих гладовао, да једем траву...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima