≫ 

Doktori iz bolnice u Nemačkoj otkrili koji muškarci imaju veći rizik od umiranja od korona virusa

Nivoi hormona pacijenata procenjeni su prvog dana pre nego što je započeto lečenje

  • 1
korona virus, koronavirus, temperatura, prehlada, bolest, krevet, muskarac lezi u krevetu groznica Foto: Shutterstock, Pixabay

Muškarci koji imaju nizak nivo testosterona u većem su riziku od umiranja, ako se zaraze korona virusom, pokazalo je novo istraživanje, prenosi Daily Mail.

Nedavno istraživanje otkrilo je da će muškarci dvostruko verovatnije umreti od korona virusa, ali kliničari nisu uspeli da utvrde zašto je to tako.

Ipak, studija jedne nemačke bolnice na 45 pacijenata sa korona virusom koji su primljeni na intezivnu negu otkriva da muški polni hormon testosteron, može da igra ključnu ulogu.

Poznato je da ovaj hormon reguliše imuni odgovor, ali kada muškarac ima nizak nivo testostrerona, imuni sistem nije pod kontrolom i može da dođe do greške nakon infekcije.

To dovodi do takozvane oluje citokina koja se dešava kada imuni sistem izađe van kontrole dok pokušava da ubije patogene.

Oluja citokina vremenom počinje da oštećuje sam organizam, a ako ostane bez nadzora lekara, može da bude fatalna.

Istraživači su proučavali 45 pacijenata sa korona virusom od kojih je 35 bilo muškaraca, a 10 žena. Njih sedmoro imali su pomoć kiseonika, a njih 33 bili su respiratorima. Na kraju je preminulo 9 muškaraca i tri žene.

Muškarac se drži za međunožje, korona virus Foto-ilustracija: Pixabay

Nivoi hormona pacijenata procenjeni su prvog dana pre nego što je započeto lečenje.

- Većina muškaraca sa Covid-19 imala je nizak nivo testosterona. Od pacijenata sa korona virusom koji su umrli, većina je takođe imala nizak nivo testosterona – kaže prof. Gulsah Gabriel sa Lajbnic instituta eksperimentalne virusologije u Hamburgu.

- Stoga se čini da nizak noivo testosterona kod muškaraca predsatvlja faktor rizika za teški, pa čak i smrtni ishod nakon infekcije izazvane korona virusom – zaključuje on.

Video: Dr Stevanović: Nemamo odgovor zašto umiru više muškarci nego žene

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    14. maj 2020 | 23:33

    Isto ro je rekao i dr Nestorovicpre uvođenja vanrednog stanja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA