• 0

Šta je bilo sa Kinezima koji su nakon korone postali crni? Evo zbog čega su promenili boju kože

Nemački lekar objašnjava šta je uzrokovalo promenu u boji kože

  • 0
Kina, korona virus, pacijenti promenili boju kože

Printskrin: Youtube/北京卫视官方频道 China BeijingTV Official Channel

Dva kineska lekara koja su bila u kritičnom stanju nakon infekcije korona virusom, skinuta su sa posebne vrste respiratora i onda ih je dočekalo iznenađenje – njihova koža je bila znatno tamnija nego inače.

Dr Ji Fan i dr Hu Vifeng, koji obojica imaju 42 godine zarazili su se korona virusom nakon što su lečili pacijente u glavnoj bolnici u Vuhanu još u januaru.

Međutim, zbog teže kliničke slike obojica su morali da budu priključeni na respirator, a kao rezultat njihova koža je potpuno promenila boju.

Obojica su bili priključeni na mašinu ECMO koja je drastičnija od respiratora jer osim funkcije pluća, preuzima i funkciju srca tako što upumpava kiseonik u krv.

Dr Ji je na ovoj mašini proveo 39 dana, a njegov kolega urolog čak 99 dana!

Iako se prvo mislilo da je promena u boji kože nastala zbog neravnoteže hormona, istina je drugačija.

Nemački doktor Tomas Asman rekao je da je nenormalan tonus kože izazvan antibiotikom (polimiksin B) koji su pacijenti primali.

- Da, postoje posebni lekovi koji mogu izazvati promene u boji kože. Teško je proceniti da li je određeni antibiotik bio odgovoran u ovom slučaju bez saznanja tačnih podataka o toku lečenja. Svakako se ne može isključiti i ova opcija - ističe.

Kina, korona virus, pacijenti promenili boju kože

Printskrin: Youtube/北京卫视官方频道 China BeijingTV Official Channel

Prethodno su lekari sumnjali da je promena boje kože nastala zbog hormonalne neravnoteže nakon što je virus oštetio jetru dvojice pacijenata.

- Problem je što pacijenti sa teškim oblicima Covid-19 ne dobijaju samo jedan lek, već čitav spektar koktela lekova. Postoje interakcije u kojima je još lakše shvatiti koji su lekovi posebno ili u kombinaciji mogli dovesti do promena na koži tako da, za sada lekari samo pretpostavljaju - ističe dr Asman.

Da li je posebna vrsta respiratora ECMO - koja osim pluća, preuzima i ulogu srca mogla imati veze sa tim?

- S obzirom da su dugo bili na toj mašini, njihova jetra je svakako bila jako opterećena. Intenzivna terapija može oštetiti jetru što takođe može promeniti boju kože.

Srećom, i jedan, i drugi lekar počeli su da dobijaju svoju orignalnu boju kože, što potvrđuje da je ova promena bila samo reakcija.

Video: Ispovest lekara koji je izvršio 9 autopsija na umrlima od korone: U plućima smo našli samo sluz

(T.T./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima