≫ 

"Ima potencijal da spreči infekciju": Sredstvo koje svi imamo u kući može da nas zaštiti od korone?

Naučnici tvrde da ovo sredstvo ubija viruse

  • 0
COVID 19, korona virus, koronavirus, Bris, DNK, Vađenje brisa, Genetika, grlo, grla, usta, pregled Foto-ilustracija: Profimedia, Pixabay

Tečnost za ispiranje usta bi mogla da nas zaštiti od infekcije Covid-19 tako što bi njeni sastojci uništili virus pre nego što bi on uspeo da inficira ljudske ćelije, navode naučnici u novom izveštaju.

Korona virusi spadaju u klasu takozvanih 'zamotanih virusa'.  To znači da su obloženi masnim lipidnim dvoslojem, a koji je prekriven proteinima koji se izdvajaju poput šiljaka na kruni, pa otkud i dolazi njihovo ime jer je korona latinski naziv za "krunu". Masni sloj je ranjiv na određene hemikalije.

Tim međunarodnih istraživača smatraju da tečnost za ispiranje usta može da uništi spoljašni sloj ili „ovojnicu“ virusa, i tako spreči njegovo razmnožavanje u ustima i grlu.

Uobičajni sastojci koji se nalaze u tečnosti, hlorheksidin, cetilpiridinijum hlorid, vodonik peroksid i povidon-jod, imaju potencijal da spreče infekciju, te ovo sredstvo „zaslužuje kliničku procenu“, tvrde istraživači.

Nabrojane hemikalije narušavaju spoljnu lipidnu membranu, poznatu kao „virusna ovojnica“ ili „lipidna ovojnica“ virusa SARS-CoV-2, koji izaziva bolest Covid-19.

covid 19, korona virus, koronavirus Foto: Pixabay

Lipidna ovojnica pomaže mnogim virusima, uključujući korona viruse, da se vežu za ljudske ćelije. Specifični proteini šiljaka koji se nazivaju „glikoproteini“ na površini ovojnice identifikuju i vezuju se za receptore na ćelijskoj membrani domaćina, što omogućava infekciju, objašnjavaju naučnici.

- U eksperimentima u epruveti i ograničenim kliničkim studijama, neke vrste tečnosti za ispiranje usta sadrže dovoljno poznatih sastojaka koji deluju viruidno i efikasno narušavaju lipidnu membranu i tako uništavaju slične viruse sa omotačima. Ono što još ne znamo je da li postojeće tečnosti  deluju protiv lipidne membrane SARS-CoV-2 - kazao je vodeći autor studije Valeri O'Donel sa Univerziteta u Kardifu.

Naučnici kažu da postoji hitna potreba za testiranjem efikasnosti tečnosti za ispiranje usta, mada trenutno ne postoje klinički dokazi da bi to bilo uspešno, jer je SZO nedavno saopštila da nema dokaza da će vas upotreba usta za zaštitu usta zaštititi od infekcije novim korona virusom."

Autori studije ne kažu da komercijalna sredstva za ispiranje usta koja se trenutno nalaze na tržištu sprečavaju infekciju korona virusom,  ali da bi dalja istraživanja koja se odnose na upotrebu hemikalija kojima mogla biti korisna.

Naučni tim koji se zalaže za dalje ispitivanje čine virolozu i zdravstveni stručnjaci sa Univerziteta u Kardifu, koje podržavaju medicinski eksperti sa univerzitetima u Notingemu, Koloradu, Otavi, Barseloni i Institutu Babraham u Kembridžu.

Video: Srbija počela da proizvodi najjače sredstvo protiv korone - i to u Bajmoku

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA