Otkriveni najčešći simptomi korona virusa kod dece: Neki se pojavljuju čak nedeljama nakon oporavka

Simptomi Covid-19 kod dece su slični kao kod odraslih

  • 0
Dečak, dete, maska. koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kada je novi korona virus napao ljude širom sveta, javno zdravstvo se fokusiralo na najugroženije: starije osobe i one sa osnovnim bolestima, poput dijabetičara i asmatičara. Činilo se da su mladi ljudi, posebno deca, u velikoj meri zaštićeni.

U studiji urađenoj u aprilu mesecu u kojoj je praćeno stanje više od 2500 dece i adolescenata obolelih od Covid-19 u SAD-u, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti otkrili su da maloletnici čine samo 1,7 odsto svih prijavljenih slučajeva korona virusa, iako čine 22 odsto stanovništva.

Većina zaražene dece imala je blage simptome ili je reč o asimptomatskim slučajevima, a slične podatke izdao je i kineski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Samo 14 odsto dece uzrasta od 1 do 17 godina koja su obolela od korone primljena su u bolnicu.

Ali novi izveštaji lekara pokazuju da deca u poslednje vreme oboljevaju, a poneka i umiru od misteriozne respiratorne bolesti koja se naziva „pedijatrijski inflamatorni sindromom“ (teški upalni sindrom). 

Sindrom se javio kod stotine dece i ubio je najmanje troje samo u Njujorku do 12. maja. U Evropi, gde su ranije prijavljeni slučaji teške upale kod dece, bilo je najmanje 100 slučajeva u sedam zemalja do 30. aprila.

Dete, devojčica, koronavirus, maska Foto: Tanjug/AP

Simptomi Covid-19 kod dece su slični kao kod odraslih:

Kašalj

Kratak dah ili otežano disanje

Groznica

Prehlada

Bol u mišićima

Upaljeno grlo

Iznenadni gubitak čula ukusa ili mirisa

Dete, igra, dvorište, koronavirus Foto: Shutterstock

Kao i kod odraslih, ovaj spisak nije kompletan i nastavlja da se postepeno širi kako se sve veći broj stanovništva testira. Na primer, neki ljudi, uključujući decu, koji imaju pozitivne rezultate na testu na koronu, imaju i druge simptome, kao što su curenje iz nosa, povraćanje ili dijareja.

Simptomi retkog upalnog sindroma koji se primećuje kod dece uključuju gastrointestinalne probleme. Čini se da se upalni (inflamatorni) sindrom pojavljuje nakon što su se deca oporavila od korona virusa. Mnoga deca su testirana pozitivno na antitela za korona virus, što sugeriše da su se virusom zarazili nedeljama pre.

Najbolja teorija medicinske zajednice je da je sindrom "posledica imunološkog odgovora pacijenta", rekao je doktor Džefri Burns iz Bostonske dečje bolnice. Sindrom je upoređen sa retkim dečjim bolestima, kao što je Kavasakijeva bolest ili sindrom toksičnog šoka.

boginje, koza, promene, osip, dermatologija, tinejdžer, mladić, muškarac, dečak, zaraza Foto-ilustracija: Shutterstock

Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, simptomi "teškog upalnog sindroma" uključuju:

Stalna groznica

Bol u stomaku

Dijareja ili povraćanje

Osip ili promene na koži

Otežano disanje

Umor

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA