≫ 

Neverovatan razlog zašto muškarci izbegavaju da nose zaštitne maske

Muškarci, da li je ovo istina?

  • 4
Maska Foto: Pexels / Gustavo Fring

Istraživači su otkrili da pol igra ulogu kada je reč o upotrebi maski za lice tokom pandemije korona virusa, te da muškarci češće ostavljaju zaštitu kod kuće.

Studija Univerziteta Midlseks u Londonu i Instituta za matematičke nauke u Berkliju takođe je otkrila da muškarci često imaju "negativne emocije" kada nose masku za licesmatraju da su one "znak slabosti",

- Muškarci se slažu da je nošenje maski za lice sramotno, nije kul, znak je slabosti, tako da se rodne razlike čak vide i na ovom primeru, odnosno na upotrebi opreme za zaštitu od virusa -  rekli su autori studije Valerio Kapraro i Helen Barselo.

U studiji je učestvovalo 2.458 ljudi, ali autori su priznali da su muškarci u toj studiji bili malo zastupljeniji - 51 odsto su činili muškarci.

Kapraro i Barcselo su tako otkrili da muškarci ne misle da će Covid-19 ozbiljno da utiče na njih, uprkos podacima koji govore suprotno, utvrđeno je u istraživanju.

Zaštitna maska Foto: Pexels /Gustavo Fring

Činjenica da muškarci manje od žena nameravaju da nose zaštitnu masku može se delimično objasniti činjenicom da muškarci više nego žene veruju da na njih relativno neće uticati bolest - napisali su koautori Valerio Kapraro i Helen Barselo.

Ovo otkriće je „posebno ironično“, rekli su, budući da se čini da muškarci najteže obolevaju od korona virusa. U državama poput Kine, Italije, Španije i Njujorka, stopa smrtnosti od korona virusa kod muškaraca je mnogo veća za razliku od žena.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti trenutno preporučuju svima da nose nosne zaštitne maske za lice kada borave na javnom mestu.

nulti pacijent, zaraza, bolest, maska za lice Pixabay.com

Šta vi kažete? Da li muškarci iz vašeg najbližeg okruženja nose masku? Pišite nam u komentarima!

Video: Fudbaleri Zvezde žonglirali toalet papirom protiv korona virusa

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    15. maj 2020 | 15:34

    Jel vidite koja sparina danas i juce ako nece virus padacemo u nesves. Pa i ovako tesko disemo jos preko maske haos..

  • PECA

    15. maj 2020 | 16:44

    Ne volimo mi ni one druge zaštite, al' ko te pita...

  • DRagutin

    15. maj 2020 | 19:36

    Nosim je samo u prodavnici... Zapuši mi se nos i onda jedva dišem i zato je izbegavam...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA