≫ 

Doktorka iz Beograda preživela korona virus: Možda sam zvanično zdrava, ali i dalje nisam dobro

"Ako odem do pijace i napravim ručak, do popodne sam mrtav čovek"

  • 8
Dr Sanja Mišetić Dr Sanja Mišetić pre i posle korona virusa / foto: privatna arhiva

Dr Sanja Mišetić iz Beograda nedavno je sa suprugom i kolegom preležala korona virus, a kada je test stigao pozitivan ni sama nije verovala kako se zarazila budući da je preduzimala sve preventivne mere. Sve što je preživela od 3. aprila do danas promenilo ju je i kao ličnost, a iako je test negativan, ona ne može da kaže da se oporavila.

- Javila mi se sestra koleginice, epidemiolog i saopštila da smo suprug i ja pozitivni, te da se moramo javiti u Covid ambulantu pri Domu zdravlja. Sve mi se srušilo, pometnja i haos u glavi, noge i ruke se tresu, nisam ih osećala, kao da ih nemam. Zar je moralo da nas pogodi i to, bila sam očajna i samo sam čula supruga koji govori 'Hajde, požuri! Krećemo'. Tako je sve i počelo.

Dr Mišetić ističe da je desetak dana pre svih simptoma imala jake šetajuće bolove u celom telu koji bi počeli od glave, preko kičme i ramena do prstiju na stopalima jakog intenziteta.

- Kao da mi neko zabada usijani nož u taj deo tela, ali nisam ništa popila jer su neke studije pokazale da bolest ima lošiji ishod ako se piju brufen i slični lekovi. Od bolova sam čak i ječala, ali sam prepisivala to sve degenerativnom oboljenju. Apetit mi je ostao isti, ali sam jela kao po zadatku, radeći na jačanju imuniteta.

Kako kaže, sve je počelo kao i svaka druga infekcija koju je ranije imala. Jedino što je čudno bila je temperatura koju je dobila na poslu kada ju je slučajno izmerila jer su joj se sušila usta i grlo ju je grebalo, dok je u licu sva bila vrela i crvena.

- Tada je bila 39,2 pa nisam verovala i izmerila na drugom toplomeru gde je bila 38,7 na šta sam ljutito reagovala i rekla da nijedan nije dobar i treba da se trebuje novi. Nakon dva dana, odmorila sam se, ali sam i bila fizički jako aktivna. Odjednom je počeo iznenadni kašalj, suv, zvonak koji nisam mogla da zauzstavim. Trajao je i po tri sata, a jedva bi stao nakon inhalacije eukaliptusom.

Kašalj se nastavio i sutradan, a dr Mišetić je uključila sva pomoćna sredstva u igru.

- Počela sam i da iskašljavam, sve vreme se loše osećajući, a uz to idu i češće neformirane stolice. Boli me glava, kosa me boli čak, očne jabučice ne smem da pokrenem ni levo, ni desno, zapušen nos i obilna sekrecija se smenjuju, ne mogu da dišem i sve mi je u gornjim partijama disajnih puteva. Noću kašljem, spavam sedeći, strah me... Nesanica, temperatura ponekad, ali ja sam loše. Desni donji kapak me svrbi i peče, mnogo jedem, a mršavim, uključujem sebi antibiotik koji najčešće pijem i vidim da ne pomaže. Konfuzna sam, osećam nestabilnost u hodu, noge i ruke kao da nisu moje, trnci u levoj polovini lica, pa panika...

Suprug ju je naterao da se testraju jer je prepoznao da se radi o infekciji korona virusom.

- Dok čekamo rezultat, zbog pogoršanja simptoma i nemogućnosti disanja na nos i glavobolje, namolim supruga da mi daje dexason ampule i bude mi trunku bolje. Nisam imala ni čulo mirisa i ukusa, ali nema veze, to se meni dešava. Međutim, sada sam već u panici jer znam šta je... Za to vreme, suprug nema nijedan simptom, ali redovno meri temperaturu, ide u nabavku i savladava sve stepenice do stana. Taj dan kada smo saznali da smo pozitivni, njemu se to pre podne temperatura zaustavila na 37.1 i rekao je da oseća pritisak sa desne strane u plućima. Dakle, nije se nakašljao i nije imao niti jedan simptom, a pet sati posle toga mu je na RTG dijagnostikovana obostrana upala pluća dok je moj nalaz bio dobar. Laboratorijski nalazi uredni. On odlazi u VMC Karaburma, vozeći sam svoja kola, a ja na Sajam sanitetom hitne pomoći.

covid 19, korona virus, koronavirus Foto: Pixabay

Dr Mišetić je na sajmu ostala 15 dana, a bila je jedna od retkih koja je nosila masku i rukavice.

- Sve vreme svog boravka na Sajmu sam kašljala, imala problema sa sinusima, popodnevnom glavoboljom i pečenjem donjeg kapka, ali sada levog oka. Uveravala sam sebe da sam bolje, da ću ozdraviti brzo, da je ovo samo ružan san. Svako popodne, od samog početka pa do dana današnjeg imam osećaj crvenila i vrućine u glavi i osećam tupu glavobolju, a to traje oko dva-tri sata, pa se onda preznojim i bude mi hladno. Potom se sve stiša u meni.

Prvi test koji je radila na Sajmu bio je pozitivan, što je i pretpostavljala budući da je kašalj bio konstantan u napadima sa oskudnim iskašljavanjem, a 16. dan od temperature i zapušen nos.

- Ovako loše sam bila sve do pred drugi test, koji je bio 22. dana od prve temperature kada sam prvi put osetila nešto bolje i pomislilš - pobeda je moja. I bila je - drugi test na Sajmu negativan, onda kuća i izolacilja 2 nedelje i treći test negativan. Trajalo je zvanično od trećeg aprila do 13.maja.

Sanja više nema Covid-19, ali živi sa posledicama, kako fizički, tako i psihički.

- Uplašena sam, imala sam i coxackie myocarditis, ali ovo je virus koji me uhvatio u svoje kandže i nije me puštao skoro 6 nedelja. Ja sam ga, za sada savladala, ali do kada, hoću li se opet razboleti, sve je to u meni i ne da mi mira, osluškujem svaki svoj udisaj, bol u grlu, skok pritiska. Mora se dalje, ima još stvari koje nisam završila u svom životu, a i onih koje nisam doživela.

Iz ugla doktorke mora da prizna da je u pitanju neobičan virus, ali i još neobičnija bolest koja ne može da se predvidi i za koju nema leka i za koju, zapravo ne znamo ništa - niti o izazivaču, niti o bolesti.

- Simptomi koji su nam bili prezentovani kao putokaz za dijagnozu, su možda samo na papiru, a sve ostalo je stvar iskustva i broja pregledanih pacijenata, a svaki ima svoju sliku. Moja jeste bila sa simptomina oboljenja gornjih disajnih puteva, ali pretpostavljam da mi je virus bio i u nervnom sistemu jer slabije čujem na jedno uho i naglo mi je došlo do pogoršanja vida u ovih mesec dana.

Ističe i da je istina tvrdnja svetkih naučnika da kod obolelih od korona virusa prvo bude bolje da bi postalo gore.

- Obično posle prvog simptoma nastane zatišje pa se i zaboravi, kao kod mene sa temperaturom koja je trajala 4-5 sati, a potom nastaju simptomi koji se brzo razvijaju. Meni se činilo kao da prolazi uragan kroz moje telo i ostavlja za sobom pustoš.

korona virus, zaraza, virus Foto: Pixabay.com

Iako se oporavila, ne može da kaže da je ozdravila uprkos negativnom testu.

- Vuče me krevet, imam nesanicu. Ako sam prepodne išla do pijace i skuvala ručak - popodne sam mrtav čovek. Meni je danas 47. dan od prve temperature i neko bi rekao da je sve prošlo, ali znajući sebe i koliko sam fizički mogla, JA VIŠE NISAM JA. Još uvek sam u kući, ne mogu puno da hodam, a pošto sam pet nedelja bila van kontakta sa svetom, smeta mi svaka buka i gužva. Poznavajući sebe i svoju prirodu, nadam se skorijem uključivanju u životne tokove - ističe.

Dr Mišetić sada ima antitela za koja još uvek niko nije tačno rekao koliko štite od ponovne infekcije korona virusom.

- Niko ne zna to da mi kaže, niti gde mogu da kontrolišem titar novonastalih antitela. Pošto je sve obavijeno velom tajne i neznanjem o virusu, nemir se u meni povećava - hoću li ikada više ići bez maske i rukavica, ako se opet razbolim - hoće li biti lakše s obzirom na to da se moj imuni sistem već upoznao sa virusom, hoću li videti svog sina jer avio-saobraćaj ne radi... Mnogo pitanja bez odgovora.

Sve što je rekla u razgovoru za "Telegraf" dr Mišetić je zapisivala i u svom dnevniku koji će možda jednog dana koristiti za bolja saznanja o ovom virusu. Ipak, sve što je preživela od 3. aprila je u njoj izazvalo još veći strah.

- Pitam se hoće li stati, a znam da neće. Želim da mi se vrati radost i osmeh na lice, optimizam koji me je držao, da ja budem ja. Nadam se da će ubrzo ovo biti iza mene kao ružam san. Verujem u sebe! - zaključila je dr Sanja Mišetić u razgovoru za "Telegraf".

A mi joj želimo brz oporavak!

Video: Ispovest doktora Hitne pomoći: Pacijenti plaču, vrište, umiru nam u čekaonicama...

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    18. maj 2020 | 13:12

    Pa se vi i dalje sprdajte sa koronom... Gledam po trznim centrima, kaficima, busevima opusteno niko masku, rukavice... Al takav smo mi narod dok ne udarimo dupetom o pod necemo se opametiti!

  • Marija

    18. maj 2020 | 14:04

    Izuzetno draga žena, prava dama, nažalost, upoznale smo se baš na tom Sajmu. Puno Vas pozdravljam, ako ovo čitate. Sve najbolje!

  • J...

    18. maj 2020 | 12:27

    I lekari su samo ljudi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA