• 10

Dr Branimir Nestorović otkriva da li ćemo razviti teže simptome ako virus uđe kroz nos, usta ili oči

Da li je Kavasaki sindrom zaista toliko opasan po decu? * Zašto smatra da je virus veštački? * Može li da opstane u vazduhu?

  • 10
Branimir Nestorović

Foto-montaža: Tanjug/AP/NIAID-RML, Youtube/RTV Marš HD Valjevo

Dr Branimir Nestorović je u razgovoru za "Telegraf" prokomentarisao navode pojedinih medija da je "Kavasaki sindrom stigao u Srbiju", te objasnio da se ne radi o nečemu što je novo.

- Kavasaki se javlja svake godine. Samo kod mene na odeljenju imamo jedan-dva slučaja mesečno. Ne zna se tačno šta ga izaziva, uglavnom virus, a pošto je sad korona, odmah su ga povezali sa tim. Proleće i jesen je sezona kada se Kavasaki javlja kao reakcija na razne vrste virusa. Ima simptome virusne infekcije nakon čega se razvije zapaljenje krvnih sudova. Dosta se lako leči ako se otkrije na vreme - objasnio je dr Nestorović.

Zanimalo nas je i da li postoji razlika pri infekciji korona virusom ako virus uđe kroz nos i usta ili kroz oči. Da li uopšte način ulaska virusa u sluzokožu može diktirati težinu bolesti?

- Razlika je u količini uzročnika, mnogo više uđe na nos jer su receptori primarno u nosu. Količina je važna zato sada korona nije toliko opasna jer, em je oslabio virus, em je količina manja. Manje je ljudi bolesno, prehlađeno, jače sunce - objasnio je.

Međutim, dr Nestorović je odlučio sa nama da podeli i jednu ekskluzivnu vest koja se tiče rezultata jedne australijske studije.

- Prekjuče su Australijanci javili da je virus veštačkog porekla. Grupa naučnika na čelu sa profesorom Petrovskim, istraživala je kako se virus vezuje za razne vrste ćelija. Najbolje se vezuje za ljudske ćelije. Mnogo manje za druge. Dakle, pada u vodu priča da je prešao sa životinje. Potpuno je jasno da je veštački, ali ostaje pitanje ko ga je napravio - istakao je.

Shodno tome, upitali smo ga da li veruje rezultatima kineske studije koja navodi da virus može da opstane i u vazduhu.

- To je teško reći jer se dokazuje samo RNK virusa. On može da bude mrtav, a mi dokazujemo njegovu RNK. Da bi se dokazalo tako nešto, morao bi da taj uzorak koji je nađen u vazduhu ubrizgamo nekoj životinji ili čoveku i vidimo hoće li se desiti infekcija. Tako su Koreanci razjasnili onu priču da li virus može opet da se vrati. Ne, virus ostaje u nama, ali je neaktivan i može da se pokaže na testu i tako napravi konfuziju. Isto tako ostane i u vazduhu, na predmetima po 10-15 dana, ali nije više vitalan, to je poenta - zaključio je dr Nestorović u razgovoru za "Telegraf".

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Video: Važna poruka dr Stevanovića: Ne čekajte da simptomi sami prođu, verujte mi kod korona virusa neće

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    Dr Nestorovic je uvazeni doktor i poznavalac struke. Mi koji smo iz drugih oblasti trebamo postivati struku, a drzati se svog posla....

  • 1111

    Ja glavu dam ako neko uopshte kapira ovo sa coronom. Svako ko se pojavi u medije ima svoju teoriju.

  • dik

    ... Nes je genija za vožnju, a tek u rikverc !

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima