• 2

Da li se i vi naježite kada radite ovu stvar? To znači da je vaš mozak baš poseban, a evo i zašto

Ako se često naježite kada slušate muziku, imamo dobru vest za vas

  • 2
Ježenje

Foto: Pixabay

Da li vam se ikada desilo da slušate sjajnu pesmu i istovremeno osećate kako vam se podižu dlačice na rukama?

Metju Sahs, bivši student sa Univerziteta Harvard, sproveo je studiju 2016. godine posmatrajući kako pojedinci reaguju kada slušaju muziku.

U istraživanju je učestvovalo 20 ljudi, od kojih je 10 priznalo da se naježilo dok su slušali muziku, a 10 koji to nisu. Potom, Metju je analizirao psihološke odgovore učesnika na muziku.

Otkrio je da oni koji su uspeli da se emocionalno i fizički povežu sa muzikom zapravo imaju različite strukture mozga za razliku od onih učesnika koji nisu imali ovo iskustvo.

Istraživanje je pokazalo da oni imaju gušći volumen vlakana koja povezuju njihov slušni korteks i područja koja obrađuju emocije, što znači da njih dvoje mogu bolje da komuniciraju.

Mozak

Pixabay

To znači da ako se naježite od muzike, veća je verovatnoća da imate jače i intenzivnije emocije. Samim tim, imate više šanse da ostvarite jaku vezu sa drugima, da postignete visoke nivoe akademskih uspeha kroz svoj život, i da budete boljeg zdravlja u odnosu na one koji nemaju ovo iskustvo.

Pored toga, ove senzacije se takođe mogu povezati sa sećanjima koja su povezana sa određenom pesmom, a koja se ne mogu kontrolisati u laboratorijskim uslovima.

- Rezultati studije pokazuju različite osobine ličnosti koje karakterišu ljude koji doživljavaju naježenost. Naše istraživanje takođe sugeriše da istinski povezivanje sa zabavom i javljanje ježenja na koži ima uticaj na naš opšti osećaj blagostanja i raspoloženja- kazao je Robin Marfi, jedan od autora studije.

Saksova otkrića objavljena su u magazinima Okford Akademik i Neurosajans 2017. godine.

Video: Dosada u kući može da se pobedi muzikom od čaša

(K.M./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima