Mentol cigarete zabranjene u EU: Da li su zaista mnogo štetnije po zdravlje od običnih?

Postoji dobar razlog zašto su zabranjene

  • 3
žena, pušenje, puši, cigarete Foto: Pixabay

U Evropskoj Uniji u sredu je stupila na snagu zabrana cigareta sa mentolom, u daljem pokušaju da se obeshrabre mladi da uopšte i počnu da puše.

Zabrana aromatizovanih cigareta i duvanskih proizvoda stupila je na snagu još 2016. godine, ali proizvodi sa tržišnim udelom većim od 3 odsto, poput cigareta sa ukusom mentola, uživali su to izuzeće do danas.

Postavlja se pitanje zašto su cigarete sa mentolom štetnije od običnih?

Naime, cigarete koje u sebi sadrže mentol lakše se puše, ali ih to ne čini manje toksičnim. Štaviše, reč je o proizvodu koji je podjednako toksičan kao i ostale cigarete, a koji je ujedno lošiji po zdravlje jer se ljudi teže odvikavaju od njih.

Mentol i obične cigarete imaju isti dizajn, ali u aromatizovanim cigaretama se koriste aditivi mentola bilo u duvanu ili, kod određenih brendova, unutar ili u blizini filtera kako bi puštale prasak mentola tokom pušenja.

Konvencionalne cigarete koje ne sadrže mentol, takođe mogu sadržati male količine mentola zbog namernog dodavanja od strane proizvođača.

Da li je zaista teže ostaviti mentol cigarete?

Neke studije navode da je teže ostaviti cigarete koje sadrže mentol, iako dokazi za to nisu konačni.

Ipak, neka istraživanja sugerišu da mentol u cigaretama pušenje čini privlačnijim mladima, povećava lakoću pušenja, zbog čega mladi brže mogu postati zavisni i pušiti mnogo više mentol cigareta nego običnih, pa samim tim i više štetiti svom zdravlju.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lupajte minuse

    20. maj 2020 | 16:33

    A gde to? Od Hrvatske preko Slovenije i Austrije i Nemacke na svakoj pumpi ima tih sa mentolom. Na svakom aerodromu ih ima, gde ih to tačno nema?

  • Jana

    21. maj 2020 | 10:01

    U Švedskoj ih od prošle nedelje više nema, poludela sam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA