Ako budu vladali ovakvi vremenski uslovi ni distanca od 2 metra nam neće pomoći

I lagani povetarac može da pospeši cirkulaciju virusa u vazduhu

  • 1
Socijalna distanca, razmak, odstojanje, upozorenje, znak, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Otkako je počela pandemija korona virusa svima nam je rečeno da se socijalno distanciramo tako što ćemo stajati ili sedeti na dva metra od drugih.

Ipak, novo istraživanje koje prenosi Daily Mail sugeriše da ova udaljenost možda nije dovoljno sigurna za sprečavanje prenošenja korona virusa tokom laganog vetra.

Istraživači su otkrili da i pri laganom strujanju vetra kroz vazduh zaražene kapljice mogu da pređu i do 5,5 m udaljenosti za samo pet sekudni.

Tim sa Univerziteta u Nikoziji na Kipru kaže da nalazi pokazuju da smernice o bezbednoj udaljenosti u nekim uslovima nas neće sprečiti da zakačimo virus.

U studiji koja je objavljena u časopisu Physics of Fluid tim je ispitao na koji način zaražene kapljice putuju kroz vazduh.

Napravili su računarsku simulaciju koja je analizirala kako se svaka kapljica kreće kroz vazduh nakon što osoba kine ili kašlje.

Otprilike 3.000 kapljica se proizvede od jednog kašlja, a od kijanja čak i oko 40.000, a mnoge se raspršuju u različitim pravcima.

Socijalna distanca, razmak, odstojanje, plaža, more, leto, koronavirus, klupa Foto: Tanjug/AP

Mnogi faktori utiču na to kako kapljice putuju vazduhom, uključujući njihovu veličinu i broj, vlažnost vazduha i njegovo strujanje.

Rezultati su pokazali da čak i pri najmanjem vetru kapljice mogu da pređu 5,5 m za pet sekundi.

Za buduća istraživanja tim planira da istraži kako druge stvaru utiču na putovanje kapljica kroz vazduh, poput temperature i klimatizacije.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ax

    20. maj 2020 | 18:28

    Samo nisu naveli da takve količine virusa nisu dovoljne da se neko zarazi, već su čak pogodne da organizam stvori imunitet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA