• 0

Ključni element za razvoj mozga

Budućim majkama jod je neophodan

  • 0

Još prilikom planiranja trudnoće, a naročito u njenom toku, neophodno je da žena ima pravilu ishranu bogatu svim neophodnim vitaminima i mineralima, od kojih je najznačajniji baš onaj koji često manjka - jod.

Ovaj mineral je esencijalna komponenta hormona štitne žlezde, koji pre svega utiče na inteligenciju kod dece, pošto je ključan u razvoju mozga. Još pre 30 godina, istraživanje Univerziteta u Singapuru pokazalo je da su deca majki koje su uzimale više joda u trudnoći, bila inteligentnija.

Tokom trudnoće, štitna žlezda žene mora da radi mnogo više, baš zato što njeni hormoni omogućavaju razvoj mozga i nervnog sistema fetusa. Nakon porođaja, beba se hrani majčinim mlekom, koje takođe sadrži ovaj mineral, a njegov nedostatak može usporiti rast i razvoj.

Trudnica, trudna zena, priroda, suma

Foto: Profimedia

Da bi buduće majke bile sigurne da unose dovoljno ovog elementa, potrebno je da urade test urina, najbolje još u toku planiranja trudnoće. Potom ishranu treba prilagoditi u odnosu na rezultate. Recimo, dve do tri porcije morske ribe nedeljno obezbediće dovoljnu količinu joda, koji se u manjim količinama može naći i u mlečim proizvodima, jajima, mesu i povrću kao i u mineralnoj vodi. Dobar izvor je i jodirana so, ali moramo imati u vidu da mnogo soli nije dobro za ukupno stanje organizma, tako da u soljenju hrane ne smemo da preterujemo, već je najbolje da kombinujemo izvore.

(Telegraf.rs/G.Jovanović)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima