• 8

Važni saveti ako tokom nevremena dođe do udara groma: Kako izgleda prva pomoć i koji lekovi pomažu?

Kako je za Telegraf.rs objasnio meteorolog RHMZ Slobodan Sovilj, u istočnom delu Srbije se očekuju intenzivni pljuskovi u više navrata koji mogu da dovedu do stvaranja bujičnih poplava.

  • 8
Grmljavina

Foto> Tanjug/AP

S obzirom na to da nas ponovo očekuje nevreme u Srbiji uz obilne padavine i grmljaninu valja imati na umu kako se ponašati pa čak i u najkritičnijim situacijama.

Letnji pljuskovi obično su praćeni grmljavinom. Statistika govori da tokom godine od udara groma strada deset osoba.

Zato je jako važno da znate kako da se ponašate ako dođe do udara groma i kako stradaloj osobi da pružite prvu pomoć.

Ako poredite udar groma i udar struje onda ćete shvatiti da je smrtnost mnogo veća od udara struje jer je tokom udara groma jako kratko vreme kontakta tela i groma.

Udar groma može da bude direktna i indirektan. Direktan je kada osoba nosi metalne predmete na otvorenom prostoru u vreme grmljavine, a indirektan obično nastaje kada jednosmerna struja prolazi kroz drvo koje ima veći otpor nego vazduh izmedju drveta i žrtve, te struja pronalazi put manjeg otpora, odnosno preko žrtve prelazi u zemlju, navodi portal Stetoskop.info.

Neposredni uzrok smrti, najčešće je srčani zastoj, koji nastaje zbog trenutne depolarizacije čtavog miokarda. U slučaju da do toga ne dođe, kod unesrećenog se mogu razviti hipertenzija, tahikardija, nespecifične ekg promene, nekroza miokarda.

Prva pomoć kod udara groma i terapija lekovima

grmljavina, munja, nevreme, kiša

Foto: Pixabay

Prvo i osnovno je da se nesrećna osoba i spasilac sklone na bezbedno mesto. Sledeći postupak je održavanje kardiorespiratorne funkcije, pri čemu voditi računa da ne dođe do oštećenja vratne kičme.

Od medikamenata po potrebi koriste se analgetici, sedativi, kiseonik.

Budite oprezni sa nadoknadom tečnosti zbog često pratećeg edema mozga. Veoma je bitno da proverite da li postoje sekundarna oštećenja i sanirati ih.

Nesreća sa udarom groma se može desiti i na nekim mestima sa masovnim okupljanjem, npr. sportski događaj na otvorenom i sl.

I tada može doći do stradanja većeg broja ljudi.

Komplikacije sa kojima se naknadno može suočiti osoba koja je preživela udar munje su: stvaranje katarakte, neurološke i psihičke poteškoće, prskanje bubne opne, frakture kostiju.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JO

    Prvo treba pozvati popa pa onda hitnu pomoć.

  • Ivica

    Ljudi moji evo jedna istinita prica,bio sam pre 2g.sa unukom u parku .Moj unuk ima metalni mali auto,a vreme sucmurasto kazem ajmo kuci i mi usli u dvoriste nase zgrade unuk mi na ramenima kada je pukao grom na 50cm iza nas privukao ga mali autic uplasio sam se ,srecom zivi i zdravi ostali cuvajte se ljudi.

  • Texasm86

    Pozovite nadicu macuricu da coek lepo objasni

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima