• 0

Pitajte lekare baš sve što vas zanima: Besplatno online savetovalište za sve osobe sa dijabetesom

Sastanci se održavaju utorkom, sredom i četvrtkom od 18 časova na platformi Zoom

  • 0
dijabetes

foto: pixabay.com

“Poveži i podrži” novi projekat Dijabetološkog saveza Srbije, koji kroz serije virtuelnih sastanaka preko Zoom platforme pruža savetodavnu stručnu i psihološku podršku svim osobama sa dijabetesom do sada je okupio veliki broj ljudi. 

Do sada su održana 4 virtuelna sastanka na kojima učestvuju endokrinolozi/dijabetolozi i psiholog. Sastanci se održavaju utorkom, sredom i četvrtkom sa početkom u 18h, a uključenja se vrše iz šest gradova - Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevaca, Zaječara i Valjeva.

Svi zainteresovani mogu da se priključe sastanku jednim klikom na link koji je postavljen na FB stranici Dijabetološkog saveza Srbije i njihovom zvaničnom veb sajtu www.diabeta.net.

Osim kvalitetnog sadržaja, osobe sa dijabetesom mogu potpuno anonimno da postave pitanja endokrinologu i psihologu, i na taj način razreše nedoumice koje imaju u ovom trenutku.

Ovo je samo prvo u nizu savetovališta, s obzirom na to da će u narednih mesec dana Dijabetološki savez Srbije, u saradnji sa endokrinolozima/dijabetolozima i psiholozima, organizovati još 14 ovakvih online sastanaka/savetovališta.

Koji su razlozi pokretanja online savetovališta pojašnjava Aleksandar Opačić, predsednik Dijabetološog Saveza Srbije.

- U poslednja dva meseca, kroz medije, putem društvenih mreža i drugih kanala komunikacija mogle su se pronaći pojedine informacije u vezi sa pandemijom korona virusa i dijabetesom. Međutim, i pored tačnih informacija pojavljuju se i neke netačne vesti koje mogu naškoditi osobama sa dijabetesom u ovom veoma osetljivom periodu. Upravo iz tih razloga uočili smo potrebu da osobama sa dijabetesom pružimo validne i sveobuhvatne informacije o rizicima infekcije, kako da se zaštite i šta da rade ukoliko se zaraze COVID-19 i kako sebi da pomognu uz savet dijabetologa i psihologa. Osim dobijanja ovih informacija pacijenti će imati priliku da postavljaju pitanja psiholozima i lekarima. Osobe sa dijabetesom, kojih ima više od 700.000 u Srbiji, su zbog cele situacije u nemogućnosti da odlaze na redovne kontrole kod svog lekara. Duboko verujem da uz pomoć online savetovališta možemo premostiti nedostatak informacija, nastao usled COVID-19 pandemije i baš zato ove aktivnosti imaju ogroman značaj - objasnio je Opačić.

Raspored i satnica za naredne sastanke biće objavljivani preko FB stranice udruženja.

Inače, Dijabetološki savez Srbije je volonterska organizacija, jedina međunarodno priznata organizacija pacijenata sa dijabetesom u Srbiji i članica Međunarodne Dijabetes Federacije (International Diabetes Federation). Savez deluje na teritoriji čitave Srbije kroz lokalna udruženja. Zastupa prava više od 710.000 osoba koje žive sa dijabetesom u Srbiji, trudeći se da kroz svoje aktivnosti podignu svest o dijabetesu i edukuju stanovništvo.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima