≫ 

Evo zašto korona virus cilja baš pušače: Padaju u vodu tvrdnje da se oni manje zaražavaju

Nova studija pobila je prethodne tvrdnje

  • 3
korona virus pušenje foto: pixabay.com

Naučnici su otkrili da pušenje povećava rizik od dobijanja korona virusa što osporava prethodne navode da se „pušači nisu zaražavali koronom“.

Studija Imerijal koledža u Londonu pregledala je podatke 2,4 miliona Britanaca, od kojih je 11 odsto konzumiralo cigarete.

Rezultati studije su otkrili da pušači imaju 14 odsto veću šansu da će razviti simptome ukoliko se zaraze koronom, uključujući uporan kašalj i visoku temperaturu – dva glavna simptoma korona virusa SARS-CoV-2.

Takođe je otkriveno da pušači imaju 50 odsto veću šansu da raviju i druge simptome kao što su dijareja, gubitak apetita i delirijum.

Ujedno, pušači koji su pozitivni imaju dvostruko veće šanse da završe u bolnici.

Veruje se i da se pušači lakše zaražavaju jer su izloženi većem riziku usled dodirivanja usta, kao i zbog činjenice da hemikalije iz cigareta oštećuju disajne puteve.

Video: Ovako izgledaju pluća posle srednje teške COVID-19 infekcije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    25. maj 2020 | 15:06

    Pušim od svoje 15 godine. Ukupno 55 godina pušačkog staža. Nemam pritisak, holesterol i šećer. Nikada ništa operisao nisam. 26 svojih zuba. Što se mene tiče meni je dovoljno i 70 a sve preko toga je čist ćar.

  • Boban

    25. maj 2020 | 18:10

    Genetika je bitna za sve. Sve o pušačima što se priča treba uzeti sa rezervom. Mnoge tako reći "normalne" stvari su isto štetne kao i pušenje. Imam 50 godina, pušač 33 godine i isto toliko godina nemam bolnički karton. Zdrav 100% na lekarskom pritisak 85-125, ekg extra, vid levo 92% desno 96%, kapacitet pluća 98% sluh 98% zubi 30 kom, šećer 4.5, nikada temperatura, nikada prehlada, nikakva operacija, 13 puta dao krv. Osećam se kao da imam 25 godina, u planu mi je 101 godina. Pušim 2 pakle za 24h.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA