Ekspert upozorava na opušten stav prema pandemiji: Prave se gužve, a tu se virus najbrže širi

"Virus je i dalje prisutan i nova žarišta bi ponovo mogla da se pojave"

  • 0
Kolektivni imunitet Foto: Pixabay

 Profesor na Univerzitetu u Atini Nikolaos Sipsas izrazio je zabrinutost zbog "preterano opuštenog" stava prema pandemiji, kakav se mogao zapaziti poslednjih nedelja među građanima Grčke i upozorio da bi moglo da dođe do naglog pogoršanja situacije, prenosi portal Katimerini.

Profesor Nikolaos Sipsas je u intervjuu za televiziju Skaj izjavio da je virus i dalje prisutan i da bi nova žarišta ponovo mogla da se pojave.

On je istakao da dobro upravljanje epidemijom u Grčkoj koje je dovelo do najmanje stope zaraženosti u Evropi, ne znači da je zemlja završila sa borbom protiv korone i pozvao je na oprez.

Ovakav stav posledica je zabrinutosti usled velikih gužvi kakve su se mogle videti u Grčkoj u toku poslednjih nekoliko nedelja.

Sipsas ističe da će posledice ovakvog ponašanja biti vidljive u narednim nedeljama, ali se nada da situacija neće biti toliko loša.

Plaža, Grčka, maske, more, razmak, socijalna distanca, koronavirus Foto: Tanjug/AP

On je upozorio da se virus u gužvi širi jako brzo - jedan oboleli neće zaraziti samo dvoje ili troje drugih ljudi, već 10 ili čak i 100, koji će onda zaraziti novih 100, i naglasio da je jako važno da se poštuju mere socijalnog distanciranja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA