• 0

U toku operacije na mozgu pacijentkinja bila budna, čistila masline i spremala sastojke za jelo

Sjajan podvig u Italiji

  • 0
Operacija

Pixabay

60-godišnja Italijanka je za vreme operacije tumora na mozgu čistila i pripremala masline za jedan kulinarski specijalitet.

Operacija je trajala dva i po sata, odstranjen je tumor na levoj strani mozga, a pacijentkinja je sve vreme operacije bila budna i radila. Šef medicinskog tima bolnice u Ankoni Roberto Trinjani rekao je da je operacija uspela, prenosi Ansa.

- Ova metoda nam omogućava praćenje pacijenta i funkcije mozga i pomaže tokom operacije na "kalibraciju naše akcije" - rekao je dr Trinjani koji je rukovodio tim od 11 specijalista od neurohirurga, neuroanesteziologa, psihologa, neurofisiologa i medicinskih sestra.

Ovaj metod opercije u toku kojeg je pacijent budan i radi ono što sam izabere zove se awake, a tim doktora Trinjani je u poslednih 5 godina, kako izveštava Ansa obavio oko takvih 60 operacija.

Aktivnost koju će pacijent raditi dok traje operacija bira se na osnovu dela mozga koji treba da bude operisan, ali i na bazi individualnih navika pacijenta. Tako je jedan pacijent svirao trubu, jedna pacijentkinja je izabrala da gleda crtane filmove, dok je treći pacijent za vreme operacije svirao violinu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima