≫ 

Američki istraživači prestravili ceo svet: Korona virus mutirao i postao zarazniji

Mutacijom virus dobija mnogo veći broj spoljnih proteinskih "šiljaka", što mu omogućava da dopre u ćelije

  • 3
korona virus, mutacija,covid-19 Foto:Pixbay.com

Niz laboratorijskih eksperimenata koje su sproveli američki istraživači ukazuju na to da je korona virus evoluirao i postao zarazniji.

Kako navodi CNN, ti naučnici tvrde da mutacija utiče na protein koji virusu omogućava da se probije unutar ćelija u ljudskom organizmu.

Ipak, rezultati njihove studije tek treba da budu potvrđeni od strane drugih predstavnika struke, a potrebna su i dalja istraživanja, ali će, ako se ove tvrdnje pokažu tačnim, to biti prvi put da je dokazano nastupanje značajne promene u korona virusu.

- U sistemu ćelijske kulture koji smo koristili, virusi sa tom mutacijom su bili mnogo zarazniji od onih bez mutacije - rekla je Hjerjun Čoi, virusolog sa istraživačkog instituta "Skrips" na Floridi.

Mutacijom o kojoj je reč, virus dobija mnogo veći broj spoljnih proteinskih "šiljaka", što mu omogućava da dopre u ćelije, tvrde američki naučnici.

Video: Kon: Velika je verovatnoća da će doći do reinfekcije ovog virusa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    13. jun 2020 | 14:00

    Rekli su da dnk ovog virusa je prilicno stabilna, mnogo stabilnija od one od obicne influence. Pa sada se pitam kako tako brzo mogao mutirati taj stabilni virus?U ostalom pricaju da imunitet steknut posle zaraze nece biti dugotrajan, sem toga sto se i to ne poklapa sa terijom stabilnosti ovog virusa, pitanje je zasto onda traze vakcinu? Vestacki imunitet ne ume da nas stiti bolje od prirodno steknutog...Jedna misterija prati drugu🤔

  • Sam

    13. jun 2020 | 13:04

    Ma kako da ne..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA