≫ 

Veliko otkriće naučnika: Poznati lek koji spasava teško obolele od korone košta samo 480 dinara!

Veliki proboj u borbi sa korona virusom

  • 27
Deksametazon, korona virus foto: pixabay.com

Jeftin i široko dostupan lek deksametazon može pomoći u spasavanju života pacijenata koji su oboleli od teških simptoma korona virusa.

Britanski naučnici kažu da je lečenje deksametazonom u kombinaciji sa niskim dozama steroida glavni proboj u borbi protiv smrtonosnog virusa.

Deksametazon za sada smanjuje rizik od smrti za trećinu kod pacijenata na respiratoru, a za kod onih na kiseoniku čak pet puta!

Naime, Oksford je ispitivao 2.000 bolnica u kojima su davali deksametazon kao terapiju i uporedili sa više od 4.000 drugih koje nisu. Kod pacijenata na respiratoru rizik od smrti smanjio se sa 40 odsto na 28, a kod pacijenata kojima je bio potreban kiseonik rizik je pao sa 25 na 20 odsto.

Da se deksametazon koristio u Velikoj Britaniji od početka pandemije, mogli su biti spaseni 5.000 života.

Lek se već koristi u smanjenju upala u nizu drugih stanja, a čini se da pomaže i da se zaustavi šteta koju imunološki sistem može naneti sam sebi u preteranoj reakciji protiv korona virusa. Upravo je ta citokinska oluja glavni uzrok smrti većine težeobolelih pacijenata.

- Ovo je do sada jedini lek za koji se dokazalo da smanjuje smrtnost i to značajno. U pitanju je veliki proboj - kaže autor studije prof. dr Piter Horbi.

- Postoji jasna korist od ovog leka. Lečenje deksmetazonom je do 10 dana i košta 5 funti po pacijentu. Dakle, u osnovi potrebno je 35 funti da bi se spasio jedan život. Ovo je lek koji je dostupan širom sveta - ističe njegov kolega prof. dr Martin Landraj.

On dodaje da deksametazon neće pomoći ljudima sa blagim simptomima jer njima nije potrebna pomoć u disanju.

Inače, deksametazon se koristi od ranih 60-ih godina za lečenje širokog spektra stanja, kao što su reumatoidni artritis i astma.

Lek se daje intravenski ili u obliku tableta kod manje ozbiljnih stanja.

Video: Dr Srđa Janković o razvijanju vakcine za Covid-19

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža

    16. jun 2020 | 18:56

    Ne bi trebalo da se podsmevamo tuđim uspesima i degradiratinsve što drugi urade.Setimo sr da skoro svi imamo starije roditelje a na prvom mestu imamo sami sebe.Ako sebi ne želimo pomoć onda verovatno je ne želimo nikome.Razmislite i svaki pomak u rešavanju ove pošasti je opšte globalno dobro i svaku vest ove vrste treba primiti sa optimizmom i nadom da će ovo biti "sahranjeno"za sva vremena. Pozdrav iz Valjeva.

  • Bice bolje

    16. jun 2020 | 15:23

    Eto ti sada pojavio se izgleda neki novi naucnik.

  • Jaran

    16. jun 2020 | 15:33

    Slaninica spasava, da su slusali Srbe, prosli bi kao mi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA