Deksametazon "diže iz mrtvih" teško obolele od korone, ali i te kako ima i svoja neželjena dejstva

Kao i svaki lek, i kortikosteriodi su mač sa dve oštrice

  • 0
pilule foto: pixabay.com

Jeftin i široko dostupan lek deksametazon može pomoći u spasavanju života pacijenata koji su oboleli od teških simptoma korona virusa.

Britanski naučnici kažu da je lečenje deksametazonom u kombinaciji sa niskim dozama steroida glavni proboj u borbi protiv smrtonosnog virusa. Deksametazon za sada smanjuje rizik od smrti za trećinu kod pacijenata na respiratoru, a za kod onih na kiseoniku čak pet puta!

Šta je uopšte deksametazon kako pomaže obolelima?

Deksametazon pripada grupi lekova koji se zovu kortikosteroidi. U pitanju su prirodni hormoni koji omogućavaju normalno funkcionisanje organizma. Podsticanje rada organizma, dodatkom deksametazona predstavlja efikasan način u lečenju različitih bolesti koje su praćene zapaljenjem. Svojim dejstvom smanjuje zapaljenje koje može pogoršati bolest.

Tako se koristi u smanjenju inflamacija, terapiji različitih oboljenja imunskog sistema uključujući i reumatske bolesti, zapaljenjske bolesti, zapaljenje kože, oka, krvnih sudova i drugih delova tela, sklonosti ka krvarenju zbog manjka trombocita, kod brojnih alergijskih stanja, astme, itd.

Koja su neželjena dejstva kortikosteroida?

Budući da su kortikosteroidi najjači antizapaljenski lekovi, nije da nisu bezazleni. Na spisku neželjenih dejstva mogu biti pojava dijabetesa, osteoporoze, hipertenzije, poremećaj u lučenju hormona nadbubrežne žlezde, Kušingov sindrom, usporen rast i razvoj kod dece.

Dakle, svaku terapiju kortikosteroidima prate neželjena dejstva. Kako bi se neželjena djestva smanjila, preporučuje se ograničavanje doze kortikosteroida i dužina uzimanja na najmanji mogući vremenski rok.

Ovo su samo neke od nus-pojava:

Deksametazon, korona virus foto: pixabay.com

Povećanje telesne težine

Koritkosteroidi su zapravo steroidi, a oni imaju uticaj na to kako telo skladišti masne naslage. Mogu podstaći i apetit što će dovesti do povećanja telesne težine. Ako primetite nakupljanje masti ili zadržavanje vode, razlog bi moglo biti korišćenje ovog leka.

Starenje kože

Jedno od svojstava ovog leka jeste da smanji i spreči stvaranje kolagena. Kolagen pomaže otpornosti kože i to čak 30 odsto dok elastin učestvuje sa 5 odsto. Čvrstoća kože zavisi od kolagena. Smanjivanje njegovih niova u krvi dovodi do stanjivanja i slabljenja elastičnosti kože. Što je koža tanja, sklonija je crvenilu, modricama i nastanku strija.

Jača osetljivost na infekcije

Deksametazon smanjuje reakciju imunog sistema ako dođe do spoljne infekcije. U tom slučaju i najmanje infekcije mogu postati veliki problem. Sprečite pojavu infekcije prevencijskim delovanjem tako da stalno perete ruke, izbegavate kontakt sa zaraženim ljudima.

Nastanak katarakte i glaukoma

Korišćenjem kortikosteroida povećava se rizik od dobijanja očnih bolesti - katarakte i glaukoma.

Gubitak koštane mase i nastanak osteoporoze

U pitanju je jedna od najčešćih nus-pojava uzimanja kortikosteroida. Lakše dolazi do preloma kostiju, a sve zbog smanjene koštane čvrstoće. Upravo se zato uz primenu kortikosteorida mora unositi i kalijum u dozi od oko 1.500mg dnevno.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA