Koliko puta dnevno idete u toalet na veliku nuždu? Odgovor može da ukaže na rizik od srčanog udara

Simptomi srčanog udara uključuju otežano disanje, jak bol u grudima i osećaj mučnine

  • 1
WC šolja Foto: Shutterstock

Takođe, možete biti u riziku od srčanog udara ili srčanih oboljenja ukoliko primetite da imate manji broj stolica nego što je to uobičajno, prenosi Express.

Smanjeni broj stolica, pa i zatvor mogu da budu skriveni znak srčanog udara.

Hronična opstipacija koja ne nestaje mogla bi da bude rani pokazatelj kardiovaskularnih bolesti, smatraju stručnjaci sa medicinske škole Harvard.

Kada imate zatvor veća je mogućnost da ćete se naprezati tokom korišćenja toaleta što bi moglo da povisi vaš krvni pritisak.

Visok krvni pritisak nakon toga povećava rizik od srčanih bolesti, a srčani udar je smptom srčanih bolesti.

Ne postoji normalna količina stolice koju bi trebalo da imate, ali ako idete u toalet manje nego što ste navikli, možda ćete imati problem sa zatvorom.

srce kardiologija foto: pixabay.com

- Otprilike jedna od pet osoba suočava se sa hroničnim oblikom opstipacije, a pražnjenje creva javlja se manje od tri puta nedeljno – kažu lekari sa medicinske škole Harvard.

- Nema sumnje da zatvor koji zahteva naprezanje može da optereti kardiovaskularni sistem rizikom od povećanog krvnog pritiska. Iako nema jasnih uzroka i posledica i rizik je veoma mali, rezultate ispitivanja treba uzeti u obzir samo kao podsetnik da se izbegne prekomerno naprezanje tokom korišćenja toaleta – naglašavaju.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA