≫ 

Ukoliko vam otiče ovaj deo tela jako je važno da se što pre javite lekaru

Opasno upozorenje koje ne treba da ignorišete

  • 3
Upala limfnih čvorova, vrat, bolest Foto: Shutterstock

Postoje tri glavne vrste raka krvi: leukemija, limfom i mijelom. Dva osnovna tipa limfoma su Hočkinov i non Hočkinov limfom.

Non - Hočkin limfom je maligna proliferacija limfatičnih ćelija imunog sistema, uključujući limfne čvorove, koštanu srž, slezinu, jetru i sistem za varenje. Ova bolest je znatno učestalija od Hočkinovog limfoma. Uzrok je nepoznat, ali mnoga savremena ispitivanja ukazuju na virusnu etiologiju.

Non - Hočkinov limfom je vrsta raka krvi koja se stvara u limfnom sistemu- mreži tkiva i rgana koji pomažu da se telo otarasi toksina i otpada.

Deo imunog sistema, bistra tečnost (limfa) teče i sadrži bela krvna zrnca koja se bore protiv infekcije.

Bela krvna zrnca poznatija kao limfociti počinju abnormalno da se množe kod Non – Hočkinovog limfoma i tada se ti abnormalni limfociti skupljaju u određenim delovima limfnog sistema, kao što su limfni čvorovi (žlezde).

rak krvi Foto: Pixabay.com

Limfni čvorovi su gomile tkiva veličine graška koje se nalaze svuda po telu. Nacionalna zdravstvena organizacija Britanije navodi da je najčešći simptom Non – Hočkinovog limfoma oticanje limfnih čvorova u području vrata, pazuha ili prepona. Do oticanja dolazi kao odgovor na infekciju.

Drugi simptomi su nenamerno mršavljenje, temperatura i noćno znojenje.

Nacionalna zdravstvena organizacija navodi i da uporan svrab kože po celom telu može da bude znak za ovakav oblik raka krvi.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marakuja

    20. jun 2020 | 09:47

    Opaka bolest zaista, odnela je i mog oca. Ne daj Boze nikome.

  • Pobednik

    20. jun 2020 | 13:43

    Otkrili su mi hockinov limfom sa 27 godina,2,5 lecenja,sad imam 33.treba slusati lekare i biti strpljiv i pozitivan koliko god je to moguce

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA