≫ 

Jedina vrsta zaštitnih maski koje nikako ne bi trebalo da nosimo, posebno ne u zatvorenom prostoru

Ovaj tip maski štiti samo nas, ali ne i okolinu

  • 9
maske foto: pixabay.com

Krizni štab je danas odlučio da će usled povećanja broja obolelih od korona virusa u Srbiji, nošenje maski postati obavezno u prevozu, a preporuka je da se nose i u zatvorenom prostoru.

Kao što smo i prethodno pisali, ranije se smatralo da je nošenje maski prvenstveno odraz lične kulture pojedinca, ali i osnovno sredstvo koje nas štiti od korona virusa.

Međutim, kako su se mnogi u Srbiji opustili i po ukidanju vanrednog stanja, te su se vratili uobičajenim aktivnostima kao da korona virus ne postoji, usledio je porast obolelih, a neminovno je bilo da se nošenje maski i zakonski reguliše.

Koje maske ne bismo smeli da nosimo?

maske foto: pixabay.com

Kada govorimo o zemljama okruženja, podsetimo da je u Grčkoj nošenje maski obavezno, a kazna za njihovo nenošenje je 150 evra.

Na tržištu u svetu postoji nekoliko tipova maski, a predsednik Panhelenskog lekarskog udruženja Atanasios Ekadaktilos kaže da su jedne efikasnije od drugih. Ipak, postoji jedna određena vrsta maske čije će nošenje biti strogo zabranjeno u ovoj zemlji.

- Svaka maska ima gradaciju – bolje je imati platnenu masku nego nemati uopšte. Hiruška maska je bolja od platetne. Maske sa ventilima su zabranjene! To kažem i naglašavam – rekao je predsednik PIS-a dr Ekadaktilos.

Kako je objasnio, maska sa ventilom se smatra zabranjenom jer postoji veliki rizik da onaj koji je nosi može da širi virus. Te maske su namenjene samo lekarima i medicinskim sestrama koje se brinu o pacijentima koji već imaju korona virus.

Ako bi asimptomatski pacijenti ili oni sa blagim simptomima nosili ovakve maske, oni bi „prskali“ virusne čestice svuda naokolo.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bosiljka

    23. jun 2020 | 13:02

    Preterali ste s tim maskama, jos po specijalnoj porudzbini i zelji da kupujemo? Pa narod nema ni za zivot a ne da jos razmislja kakvu ce masku kupiti.Gde vi zivite ? Bolje se pozabavite ljudima koji su poplavljeni .

  • Bice bolje

    23. jun 2020 | 13:42

    Pa sto ih prodajete kada nisu ok.

  • Grcki turista

    23. jun 2020 | 11:44

    Sad smo u Grckoj, niko ne nosi masku... Eventualno konobari...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA