• 6

Naučnici otkrili ko su pravi izvori zaraze od kojih su potekli novi sojevi korona virusa

Korona virusi su sa slepih miševa prešli na pacove, pa na ljude?

  • 6
ilustracije širenja korona virusa

Foto: Pixabay

Pacovi koji se prodaju na pijacama i restoranima u jugoistočnoj Aziji nosioci su brojnih korona virusa, pokazalo je najnovije istaživanje.

Broj zaraženih uzoraka se povećao nakon što su ovi glodari dospeli u tanjire, dok su usput pokupili i neki virus.

Novotkriveni sojevi razlikuju se od onih kod Covid-19 i nisu opasni po ljude, a naučnici već duže vreme upozoravaju da bi glodari mogli da budu glavni izvori zaraze.

Mešanje različitih korona virusa ukazuje na to da za konzumente postoji veliki rizik od zaraze, pokazala je studija američkih i vijetnamskih naučnika.

Mnogi smatraju da je glavni uzrok pandemije trgovina divljim životinjama i da se bolest prvenstveno javila među slepim miševima pa se preko njih prenela na ljude preko drugih životinja.

Upravo se novi rezultati odnose na pacove – koji su popularno jelu u Vijetnamu, a love ih na pirinčanim poljima, odakle ih voze do pijaca i restorana gde ih kolju zbog svežeg mesa.

Glodari se negde uzgajaju i na farmama zajedno sa ostalim životinjama.

pacov

Foto: Pixabay.com

Studija je sprovedena u saradnji sa stručnjacima za zdravlje životinja iz Vijetnama koji razmatraju mogućnost zabrane trgovine i konzumiranja divljih životinja.

Video: Šta sve možeš u Vuhanu kad si gladan: Dajte dve žabe, kornjaču i zmiju!

(Telegraf.rs/B.K.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novosadjanka

    A da se jednostavno zabrani na globalnom nivou konzumacija divljih zivotinja? Egzoticnih vrsta, i drugih neuobicajenih ....

  • Ekiva

    Vama vise nista ne verujem..

  • Atina

    😏

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima