Profesorka sa Oksforda kaže da je sada testiranje vakcine protiv korone otežano, evo i zašto

Profesorka sa Oksforda kaže da pad stope prenosa korona virusa znači da možda nećemo moći da dokažemo da li će vakcina delovati, što bi moglo da bude veliki udarac šansama da se pronađe vakcina protiv korona virusa

  • 1
korona virus, koronavirus, vakcina, testiranje tajland Foto: Tanjug/AP

Stopa prenosa korona virusa u Velikoj Britaniji sada je previše opala da bi se dokazalo da će vakcina delovati, smatra profesorka Sara Gilbert, vodeći član testiranja vakcine na Univerzitetu Oksford.

Ona tvrdi da su sada šanse dobrovoljaca da dođu u kontakt sa zaraženom osobom male tako da će testiranje vakcine trajati mnogo duže nego što su mislili.

- Prenos virusa povećavao se mnogo brže nego što je iko mislio da je moguće, a onda smo imali izolaciju koja je smanjila prenos. Ovo sada nije idealna situacija za nas koji pokušavamo da stvorimo vakcinu jer će nam biti vrlo teško da utvrdimo efikasnost vakicne – kazala je profesorka.

Stoga Oksford pokreće probu vakcine u Brazilu gde su stope prenosa sada veće.

- Prvi signal efikasnosti biće zaista važan i još uvek ne znamo koja će zemlja to generisati. Prvi signal daće informacije da li vakcina funkcioniše i da li je potrebna jedna ili dve doze kod starijih i mlađih osoba – zaključila je ona.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    24. jun 2020 | 16:33

    Sačekaj malo ćero. Kad krene novo talas, nećeš znati gde su ti dupe a gde glava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA