• 17

U Srbiji sve više asimptomatskih pacijenata sa upalom pluća: Pulmolog otkriva kako je to moguće

Da li je moguće razviti upalu pluća bez ijednog simptoma korona virusa?

  • 17
rak pluća

foto: pixabay.com/telegraf

Kliničko bolnički centar "Bežanijska kosa" od juče je postao Covid-19 bolnica, a od tada je primljeno čak 107 pacijenata. Direktorka bolnice dr Marija Zdravković iznenadila je javnost izjavom da je prosečna starost pacijenata koji su hospitalizovani mnogo niža nego u prvom naletu Covid-a u Srbiji, pa je tako sada prosek godina oko 50.

Ipak, ono što više zabrinjava jeste povećan broj asimptomatskih slučajeva kod kojih se tiho razvija upala pluća.

Upravo iz tog razloga svi novooboleli, bilo da imaju simptome ili ne, biće podvrgnuti rendgenu kako bi se videlo da li postoje neke promene na plućima ili ne.

Kako je moguće da pacijenti bez ijednog simptoma razvijaju upalu pluća pitali smo pulmologa dr Mirjanu Danilović.

- Korona je za nas još uvek jedna nepoznanica. Kod virusnih pneumonija često i slušajući pluća ne možete da otkrijete pneumoniju. Dakle, vi ga slušate i ne čujete. Kod korone je problem što se i na običnom snimku pluća vrlo često ne mogu otkriti upale jer su u pitanju vrlo diskretne promene. Zato kod obolelih od korone treba tražiti skener pluća. - kaže u razgovoru za "Telegraf" dr Danilović.

Prema njenim rečima, osim upale pluća dodatna opasnost korona virusa jeste i povećano zgrušavanje krvi zbog čega se mogu javiti mikroembolije u plućima i drugim organima. Upravo je to ono što razlikuje koronu od drugih virusa.

A da li je moguće razviti upalu pluća bez ikakve temperature?

- Teško da može baš bez temperature, moguće je da bude neka temperatura koja se javi, prođe, pa krene ponovo ili neko kašljucanje, osećaj nedostatka daha, dakle neki neodređeni simptomi. Kod korona virusa simptomi se kreću od vrlo blagih ili drastično izraženih kod onih koji imaju prejaku reakciju, ali to je čak i nama koji radimo ovaj posao teško nekada da prepoznamo. Zato je važnije da kada posumnjamo sve potencijalne promene proverimo skenerom, a ne snimkom pluća - zaključuje ona u razgovoru za "Telegraf".

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valjda je jasno

    To je biološki rat satanista protiv sveta! Nema veze ovo veze sa prirodom! Virus da ali kakav?

  • bj

    Tri puta u zivotu imala upalu pluca, niti temperaturu niti kasalj... nikakvi simptpmi osim slabosti u nogama.... svaki put otkriveno snimkom....

  • Bob.f

    Zamislite da nasim dedovima soluncima kazemo sledece!? Zatvaramo se u kuce jel se plasimo nekakvog virusa ,procurece nam nos! Majko moja mila...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima