Ovo je temperatura koju ni korona ne može da preživi: Ne, leto nam neće pomoći u suzbijanju virusa

Leto je počelo, temperatura je skočila, a virus i dalje bukti... Zašto?

  • 9
korona virus temperature foto: pixabay.com

Leto je zvanično počelo, a prema pređašnjim najavama stučnjaka mogli smo da očekujemo smirivanje pandemije korona virusa zbog visokih temperatura koje bi trebalo da ubiju virus.

U intervjuu za "Telegraf" prof. dr Branimir Nestorović istakao je da visoke temperature neće imati velikog uticaja, koliko indeks UV zračenja.

- Bitan je indeks ultravioletnog zračenja koji mora da bude preko 3 da bi ubio virus, a ne temperatura. Evo, recimo u Australiji je sad toplo, virus se i dalje širi. Doduše, ne mnogo. Nije toliko temperatura važna, nego indeks UV zračenja jer su ti zraci oni koji ubijaju virus. Čim ta brojka bude preko 3, može se očekivati da epidemija krene da se smiruje - rekao je u razgovoru za "Telegraf".

Međutim, iako je već dva dana UV indeks u Srbiji 6, beleži se porast broja novoobolelih. Podsetimo, juče je na 7.784 testiranih bilo 143 pozitivnih na korona virus, što je najveći skok od početka juna, a u KBC "Bežanijska Kosa" koja je postala novi Covid-19 centar, primljeno je preko 120 ljudi sa težim simptomima.

Pa, da li visoke temperature zaista imaju uticaj na korona virus?

Naučnici su nedavno pokrenuli nekoliko manjih studija na tu temu i otkrili da još uvek nema dovoljno dokaza da li se znalo da je to istina.

Ono što se zasigurno zna jeste da preživljavanje korona virusa nema samo veze sa visokim temperaturama već i sa procentom vlage.

Takođe, određeni sojevi virusa mogu se menjati u zavisnosti od okruženja, te opstajati u različitim geografskim regionima i klimama.

Iako mnoge virusne bolesti rapidno usporavaju u letnjim mesecima, činjenica je da je korona virus "divljao" po Australiji kada je tamo bilo leto.

Virus je mrtav tek na 92 stepena posle 15 minuta

korona virus, zaraza, virus Foto: Pixabay.com

Ipak, grupa istraživača sa Univerziteta u Marseju dokazala je da korona virus može da preživi dugotrajno izlaganje visokim temperaturama.

Naime, oni su zagrevali korona virus na 56 stepeni tokom 30 minuta, zatim na 60 stepeni tokom 60 minuta i na 92 stepena (tačka ključanja vode) tokom 15 minuta i otkrili da visoke temperature jesu značajno smanjile efikasnost virusa.

Međutim, on je sve vreme bio u stanju da se replicira, tj. da započne još jedan krug infekcije u svom domaćinju.

Samo tokom protokola grejanja korona virusa na 92 stepena, Covid-19 je bio potpuno uništen.

Takođe, najčešči protokol za deaktiviranje virusa u laboratorijama jeste i jednočasovno zagrevanje od 60 stepeni, ali se za Covid-19 ispostavilo da je potrebno ipak 32 minuta duže nego za ostale viruse.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JO

    25. jun 2020 | 11:44

    Ja 3 puta dnevno odsedim po 3 minuta u mikrotalasnoj. Za svaki slučaj.

  • Brate minli

    25. jun 2020 | 11:29

    Al su ga opremili, svaka im cast.

  • Crnogorac

    25. jun 2020 | 11:21

    Neunistiv je ..ja sam mome pit bul terijeru dao ime corona ima mec za dva mjeseca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA