≫ 

Nemojte se zavaravati, virus nije oslabio: Imunolog otkriva i koliko je vremena potrebno za to

Hrvatski imunolog dr Zlatko Trobonjača objašnjava zašto se ne smemo opuštati

  • 2
Prof dr Zlatko Trobonjača korona virus foto: pixabay.com; printscreen/youtube/Vijesti Online

Hrvatski imunolog i profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci dr Zlatko Trobonjača objavio je status na Fejsbuku u kojem je objasnio zašto je pogrešno stanovište koje neretko koriste i članovi struke širom sveta da je korona virus oslabio.

Dr Trobonjača je prvenstveno objasnio kako se uopšte slabljenje virusa manifestuje i zašto to nema veze sa aktuelnim korona virusom SARS-CoV-2.

- Slabljenje virusa moglo bi se manifestovati bolešću sa blažim simptomima i povoljnijim ishodom, što znači sa manje ostataka bolesti i manjom smrtnošću. To se zaista može dogoditi ukoliko bi se virus bolje prilagodio biologiji čoveka i biologiji ćelija u kojima se virus množi, što bi pak značilo da nema jako citopatogeno delovanje, ne izaziva smrt ćelija i razvija mehanizme izbegavanja ili subverzije delovanja imunog sastava. To bi takođe značilo da bi infekcija mogla proći sa manjim oštećenjima i bez smrti domaćina - objasnio je.

Kako ističe, u dugoročnoj evoluciji i životnom ciklusu virusa to je povoljnost i prednost jer bi se u tom slučaju s jedne strane virus teže prepoznavao, napadao i eliminisao imunim mehanizmima, a s druge strane ako bi osoba preživela to bi odgovaralo i virusu koji bi imao više vremena i šanse da se prebaci na drugu jedinku.

Ali zašto to nije slučaj sa SARS-CoV-2?

- SARS-CoV-2 virus relativno sporo mutira. Izolovane forme virusa u odnosu na izvorni virus iz Vuhana imaju maksimalno 30-ak mutacija. To je u virusnoj evoluciji praktično zanemarljivo, pogotovo ako te mutacije pogađaju one delove virusnog genoma koji nisu važni za replikacijski ciklus virusa. SARS-CoV-2 je zoonotski virus, odnosno svojstven je životinjama i relativno slabo prilagođen biologiji čoveka zbog čega izaziva neku "čudnu" bolest.

Ovom dinamikom mutacija SARS-CoV-2 virusu bi trebalo verovatno više desetina ili stotina godina kruženja među jedinkama da bi evoluirao i prilagodio se biologiji čoveka, te je nemoguće da se to dogodi u samo par meseci.

- Zato SARS-CoV-2 nije oslabio. Virus je isti, I mi smo isti, pa je Covid-19 bolest ista kakva je bila i pre par meseci. Nije dobro izazivati prekomernu paniku među ljudima, ali nije ih dobro ni prekomerno relaksirati neutemeljenim podacima o slabljenju virusa. To može rezultirati nepotrebnim opuštanjem građana i širenjem epidemije.

Pa, zašto onda mislimo da je virus oslabio i da u ovom piku svi "lakše" prolaze?

- Utisak o slabljenju virusa može biti posledica činjenica da je zahvaćena mlađa populacija, koja i inače oboleva od blažih oblika bolesti ili činjenica da se još nisu razvile komplikacije kod inficiranih osoba u ovom drugom talasu, za šta je obično potrebno 7 do 10 dana od početka bolesti. Zato ćemo u narednim nedeljama najverovatnije svedočiti teškim kliničkim oblicima ove bolesti i neželjenim ishodima naročito među našim starijim i hroničnim bolesnicima. I baš zato su oprez uz sve epidemiološke mere i dalje izuzetno važni kako bi se izbegla epidemija.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1

    29. jun 2020 | 11:04

    Pa kako isti, ko je ovde lud? Prvo nas zatvorili 2 meseca kao ludake, onda nas puste, a virus isti. Zašto smo onda bili zatvoreni 2 meseca? Zašto nismo uradili kao Švedska? Ovako ekonomija trpela, u dugovima do guše, a ništa nismo postigli.

  • Biljka

    29. jun 2020 | 14:19

    A sta kaze virusolog?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA