• 2

Prof. dr Nenad Dikić o sastojku breze u borbi protiv korona virusa: Aspirin uzvraća udarac!

Za Telegraf piše prof. dr Nenad Dikić sa Univerziteta Singidunum

  • 2
Aspirin

foto: pixabay.com

Izvor: ITALY, Ministarstvo zdravlja. PODIJELITE DA CIJELI SVIJET ZNA!!!  @italiarevelacurardelcovid19

- Talijanski liječnici nisu poštivali globalni zakon WHO o zdravstvu, koji ih poziva da ne obavljaju obdukciju umrlih od koronavirusa, i otkrili da to nije virus, već bakterija koja uzrokuje smrt.  Dovodi do stvaranja ugrušaka u krvi i smrti pacijenta.Tako Italija pobjeđuje tzv Covid-19, koji nije ništa drugo do 'uobičajena intravaskularna koagulacija' (tromboza). A način na koji se nositi s tim, to jest njegovim liječenjem, jesu antibiotici, protuupalni lijekovi i antikoagulansi. Prije svega - ASPIRIN.

Naravno odmah su mnogi izvori demantovali ovu vest i svrstali je u tzv. „lažne vesti“. Iako obiluje netačnim informacijama, ispostavilo se da asprin ima uticaja na ishod lečenja Covid 19 infekcije, iako ne zahvaljujući italijanskim doktorima, već kineskim i američkim koji su objavili rezultate analize lečenja Covid 19.

Tako u istraživanju kineskih doktora „Protektivni efekti aspirina kod pacijenata sa infekcijom Kovid 19“ (Protective Effect of Aspirin on COVID-19 Patients - PEAC) objavljenom od strane Nacionalnog instituta zdravlja SAD pod okriljem „National Library of Medicine“ se kaže da „rana upotreba aspirina kod pacijenata sa Covid 19, „inhibira replikaciju virusa, smanjuje agregaciju trombocita, inflamaciju i povrede pluća“. Takođe, smanjuje učestalost teških i kritičnih stanja pacijenata, skraćuje dužinu trajanja bolesti i smanjuje učestalost kardiovaskularnih komplikacija.

Moj razlog da se uključim u raspravu je pre svega značajno iskustvo u korišćenju asprina u velikim dozama (do 4 g) u lečenju reumatske groznice, koja je bila predmet magistarskog istraživanja. Opšte su poznata antiinflamatorna, analgetska, antipiretička i antiagregaciona uloga asprina ili acetilsalicilne kiseline. Prosto je neverovatno da lek za kojim inače posežemo kod svih virusnih infekcija nije našao mesto u lečenju infekcije korona virusom, pogotovo zato što se pokazalo da dolazi i do stvaranja ugrušaka u krvi. Čini se podjednako neverovatnim da je paracetamol od nekih autoriteta u našoj zemlji izbran kao lek izbora iako se zna da on ima samo analgetsko i antipiretičko dejstvo.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Činjenica da je asprin najprodavniji OTC „over the counter“ lek od 1915. dovoljno govori u prilog njegovih višestrukih pozitivnih efekta, koji su preživeli stogodišnju evaluacije. Najznačajniji štetan efekat je krvarenje u gastrointestinalnom traktu svakako ne bi trebalo da bude razlog njegovog neupotrebljavana u lečenju Covida 19.

Iako mnogi misle da je nastao sintestki, aspirin je izolovan iz kore i lišća breze. Za lekovito svojstvo breze  su znali i stari Egipćani i Hipokrat, ali acetilsalicina kiselina je izlovana tek 1829. godine od strane francuskog istraživača Henri Larua, da bi nemački hemičar Feliks Hofman iz Bajera to iskoristio i lansirao Aspirin. Kruna svega je Nobelova nagrada za medicinu 1982. zbog dokaza da acetilsalicilna kiselina inhibira stvaranje prostaglandina, koji su osim upale i temperature, odgovorni su za stvaranje ugrušaka koji vode do srčanog i moždanog udara. 

Vratio bih se na rezultate studije koja kaže da aspirin može inhibirati replikaciju virusa inhibiranjem prostaglandina E2 (PGE2) u makrofagovima i ushodnom regulacijom proizvodnje interferona tipa I. Pošto je nepobitno utvrđeno velikim brojem farmakoloških istraživanjima da  aspirin inhibira ciklooksigenazu (COX), enzim koji direktno utiče na agregaciju trombocita i doprinosi imunološkom odgovoru koji dovodi do oštećenja pluća, postavlja se pitanje zašto asprin nije standardan deo terapije. Čini mi se da bi bilo važno da stratezi lečenja korona infekcije kod nas uzmu i ove činjenice u obzir.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzoni

    Zameni , ako nisi alergicna na acetilsalicilnu kiselinu

  • Sandra

    Meni su dali paracetamol i azitromicin. Jel da zamenim paracetamol asprinom?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima