≫ 

Dečak se požalio na bol u stomaku: Lekari su mislili da ima 'zatvor', a sada se bore za njegov život

Dečak se bori za život

  • 0
Tomi Vebster Foto: Printskrin/GoFundMe

Britanka Kristi Vebster, majka šestogodišnjeg dečaka, prolazi kroz pravu agoniju od kada je saznala da njeno dete boluje od opake bolesti.

Kada je njenog sina Tomija počeo da boli stomak, lekari su mislili da to nije ništa ozbiljnije od opstipacije. Ali nakon nekoliko nedelja agonije, otkrili su da je maleni dečak ima tumor na jetri koji se proširio na pluća.

Prošlog meseca mu je dijagnostifikovan hepatoblastom, retki kancer jetre koji pogađa decu, u četvrtom stadijumu što znači da je tumor metastazirao u udaljene organe. Njen sin se sada suočava sa hemoterapijama, a lekari su joj rekli da su šanse da pobedi bolest 50:50.

Samohrana mama Kirsti ispričala je za britanske medije je da je Tomi prvi put počeo da se žali na bol u stomaku u martu mesecu, ali u tom trenutku lekari nisu mislili da je reč o nešto ozbiljnom.

- Stalno sam ga vodila kod lekara, ali oni su rekli da je u pitanju zatvor i prepisani su mu laksativ. Kada je imao još jače bolove, odvela sam ga u Hitnu pomoć, a oni su mu dali još laksativa - kaže nesrećna žena.

Postavljanje dijagnoze

Posle otprilike osam nedelja odlaska lekarima, Kirsti je početkom maja uspela da natera Tomija da ode kod lekara i uradi ultrazvučni pregled.

Tomi Vebster Foto: Printskrin/GoFundMe

- Uvijao se od bola i tada sam videla da nešto ozbiljno nije u redu s njim - tvrdi njegova mama, otkrivajući da je odmah nakon ultrazvuka otišao na CT skeniranje.

Pronašli su nešto na jetri, a nakon CT pretrage rekli su da to izgleda kao rak.

- Samo sam čula te reči: 'nešto smo našli'. Mom svetu je došao kraj. To je bio najgori dan u mom životu, ali Tomi je tu sa mnom i znala sam da moram biti jaka zbog njega - kaže.

Lekari su joj saopštili da moraju da sačekaju nedelju dana na rezultate biopsije. Tada je potvrđeno da postoji maligni tumor na jetri i da se proširio na pluća.

Jetra Foto: Pixabay

- Bila je to četvrta faza, agresivni tip raka. Rekli su da ima 50 posto šanse da se bori protiv toga - rekla je.

Tomi je započeo hemoterapiju samo dva dana nakon što mu je postavljena dijagnoza, ali nekoliko dana kasnije prebačen je na intenzivnu negu jer mu je drastično pao nivo kiseonika.

Nakon nedelju dana, njegovo stanje je počelo da se poboljšava, te je mogao da nastavi sa hemoterapijom. U narednih sedam do devet meseci će morati da bude izložen ovom tretmanu, otkrila je njegova mama.

Pred nama je dug put. Mesecima će imati hemoterapiju,  moguće je i da će biti potrebna operacija, pa čak i transplantacija jetre - ističe.

Jetra Foto: Pixabay

Kirsti kaže da je uprkos svemu njen hrabri dečko i dalje nasmejan.

- On je najsrećniji dečak ikada. I dalje pokušava da uradi sve što može. Još uvek vozi svoj skuter - rekla je.

Mama bolesnog dečaka kaže da ne gubi nadu i da veruje da će se njen Tomi oporaviti.

- Imam nadu. Ne mogu da razmišljam na bilo koji drugi način. Znam da ima snage u svom telu da prebrodi ovu užasnu bolest - zaključuje.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA