≫ 

Platnena maska štiti od korone, ali mora da bude napravljena od ovog materijala

Otkrivamo od kog materijala mora da bude platnena maska da bi vas najbolje štitila od korona virusa

  • 12

Pandemija korona virusa izazvala je žestoku raspravu o efikasnosti šivenih maski za lice napravljenih od materijala koji se obično nalaze u kući.

Nova studija objavljena u časopisu Phisics of Fluids, tvrdi da je pronašla optimalan dizajn maske koja može da zaštiti od infekcije bolešću Covid-19.

Istraživači su uporedili četiri modela maske za lice, odnosno najdostupnije verzije koje nosi većina ljudi: bandanu vezanu preko nosa i usta; presavijena marama; maska u obliku kupe; i šivena maska napravljena od dva sloja materijala

Dvoslojna maska od tekstila najbolje se ponašala kao zaštitni štit protiv respiratornih kapljica, na zadovoljstvo mnogih baka.

- Iako postoji nekoliko studija o efikasnosti medicinske opreme, nemamo mnogo informacija o šivenim maskama koje se prave od krpe, a koje su nam trenutno dostupnije - istakla je Sidarta Verma, autor studije i asistent na Florida Atlantik Univerzitetu.

Maska, maske Foto: Pexels/Gustavo Fring

U studiji istraživači su koristili generator dima sa ručnom pumpom za oponašanje kašlja i kijanja. Postavljeni su laser i kamera za otkrivanje i snimanje putanje respiratornih kapljica.

Bez maske, kapljice iz simuliranog kašlja letele su od 2,5 do 3,5 metara. U slučaju kada je učesnik studije nosio bandanu, putovale su 90 cm; oko 38 centimetara sa presavijenim maramicom; i 20 cm sa hirurškim maskama.

Šivena dvoslojna maska zaustavila je kapljice nakon samo 2 i po centimetra.

Kakvu masku vi nosite?

Video: Kisić-Tepavčević objasnila zašto je važno nositi masku

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA