• 0

Vodeći virusolog iz Nemačke: Korona neće nestati, dva faktora doprinose zarazi

Štrik je rekao da postoje dva faktora koji su karakteristični za respiratorne viruse ili za viruse korona, koji doprinose infekciji - blizina i vreme

  • 0
Korona virus

Foto: Pixabay

Jedan od vodećih nemačkih virusologa i direktor Instituta za virologiju i istraživanje HIV-a pri Univerziteta u Bonu, profesor Hendrik Štrik izjavio je danas da ne očekuje da će korona virus nestati, već da će postati nova vrsta stalno prisutnog virusa.

- Trenutno u svetu postoje četiri endemska virusa korona od kojih oboleva čovek, i mislim da se i SARS-CoV2 razvija u takav virus - rekao je on.

Štrik je naveo da se virus ne može uništiti dok ne budemo imali vakcinu.

- Do danas nismo pronašli vakcinu protiv patogenih ljudskih vrsta virusa korona, tako da moramo integrisati SARS-CoV2 u naš svakodnevni život - istakao je on u intervjuu Sputnjiku.

Govoreći o glavnim faktorima zaraze, Štrik je rekao da postoje dva faktora koji su karakteristični za respiratorne viruse ili za viruse korona, koji doprinose infekciji - blizina i vreme.

korona virus

Foto. Pixabay.com

- Ako se nalazite pored zaražene osobe i provodite s njom mnogo vremena, najverovatnije će doći do infekcije - naglasio je Štrik i dodao da se rizik od infekcije dodatno povećava u zatvorenim prostorijama, jer odsustvo vetra i sunca znači da kapljice virusa mogu lakše opstati u vazduhu.

On je naveo da su maske efikasne jer mogu da umanje rizik od infekcije SARS-CoV2, kako su pokazala pojedina istraživanja.

- Ali ako se maska koristi nepravilno, ako je nose nekoliko nedelja, ako se ne pere, neprestano se dodiruje, onda je takva maska pogodna za bakterije i viruse - rekao je Štrik i upozorio da to može izazvati i druge bolesti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima