≫ 

Prof. dr Jugoslav Nikolić o uticaju sunca na korona virus i zašto su naredni dani povoljni

UV zračenja “dezinfikuju” atmosferu i eksponirane aktivne površine, što predstavlja njihov pozitivan uticaj

  • 3
Imunitet

Foto: Pixabay

Pratioci zvanične fb stranice RHMZ-a znaju već za poznatu činjenicu u naučnim krugovima da UV zračenje i povremeni kratkotrajni impulsi X zraka iz spektra Sunčevog zračenja, u povećanim vrednostma, predstavljaju faktor rizika za zdravlje ljudi, ali i mikroorganizama (virusa), te da ova zračenja “dezinfikuju” atmosferu i eksponirane aktivne površine, što predstavlja njihov pozitivan uticaj, piše prof. dr Jugoslav Nikolić, dipl. met., direktor RHMZ.

Potencijalna energija ovih zračenja zavisi od aktivnosti Sunca, koje ima ciklični karakter (prosečna distanca između dva minimuma/maksimuma Sunčeve aktivnosti kreće se oko 11 godina).

Aktivnost Sunca sada je u minimumu, sa tendencijom blagog uzlaznog trenda, čiji se maksimum očekuje oko 2025. godine.

Poslednjih dana uočena je izrazito smanjena aktivnost Sunca, koja je smanjila snagu UV zračenja. U sadejstvu sa oblačnošću, kao dadatnim negativnim faktorom, Sunce je ovih dana verovatno jedan od osnovnih faktora rizika za povećanje porasta broja zaraženih širom sveta.

korona virus, zaraza, virus

Foto: Pixabay.com

U narednim danima, upadni ugao UV zračenja u Srbiji biće 67 stepeni (najveći ovog leta), što će povećati energiju tz. bliskog ultraljubičastog zračenja i donekle ublažiti moguće neželjeno dejstvo potencijalne oblačnosti i relativno slabog UV i H zračenja zbog smanjene aktivnosti Sunca.

Povoljna prognoza vremena za naredne dane, sa sunčanim danima i otvorenim nebom, značajno će doprineti povećanju potencijalno raspoložive snage UV zračenja, što će, pored ostalog, svakako uticati na smanjenje broja novozaraženih koronavirusom, zbog uticaja UV zračenja na bilans snage virusa.

(Telegraf.rs/RHMZ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA