≫ 

Doktorka objašnjava zašto je važno da asimptomatski pacijenti urade skener, a ne rendgen pluća

Virus nije oslabio, a evo zašto asimpomatski pacijenti moraju posebno da se čuvaju

  • 8
Beograd, korona virus, maska

Foto-montaža: Marko Jovanović, Pixabay

Imunolog dr Srđa Janković govoreći na TV Pink o jačini korona virusa ističe da je očigledno da on nije oslabio uprkos tome što naizgled imamo više asimptomatskih pacijenata.

- Novo pogoršavanje nastupa već sada, a većinom smo očekivali da to dođe na jesen. U mnogim zemljama sveta, na severnoj polulopti postoji sada, preko leta, porast broja novoobolelih. Svuda gde postoje kontakti postoji rizik u svako doba godine. Jesmo beležili jenjavanje epidemije, ali sada imamo ponovno razbuktavanje, ne možemo da kažemo da je virus oslabio – istakao je dr Janković.

On je objasnio i da težih kliničkih slika ima među zdravstvenim radnicima jer su oni više izloženi virusu.

- Količina virusa koja se unese jeste bitna, to je jedan od faktora. Drugi faktor koji je dominantan je put zaražavanja, okupljanja gde je veći broj ljudi, te zbog toga ima više mladih među obolelima. Rizične grupe i faktori rizika za nekoga, pod istim uslovima, veći rizik imaju hronično oboleli. Ono što možda najviše plaši u vezi sa virusom je element neizvesnosti, i ako smo zdrave osobe, neki od nas, a niko ne zna ko može da izbuče deblji kraj, zbog neke predispozicije, i ne znamo kolika je naša otpornost u svim aspektima imunskog sistema.

A kako je moguće da ima toliko asimptomatskih pacijenata kod kojih se razvija upala pluća?

 

Rengenski snimak, pluća, Lekar, Doktor, Pacijent, Bolest, Rak, Terapija

Foto: Shutterstock

Dr Mirjana Danilović objasnila je za "Telegraf" da je jako važno skenerom snimiti pluća čak i onih pacijenata koji nemaju ama baš nijedan simptom korona virusa.

- Korona je za nas još uvek jedna nepoznanica. Kod virusnih pneumonija često i slušajući pluća ne možete da otkrijete pneumoniju. Dakle, vi ga slušate i ne čujete. Kod korone je problem što se i na običnom snimku pluća vrlo često ne mogu otkriti upale jer su u pitanju vrlo diskretne promene. Zato kod obolelih od korone treba tražiti skener pluća. - kaže u razgovoru za "Telegraf" dr Danilović.

Ipak, doktorka smatra da kakav-takav simptom koji može da upozori na razvijanje upale pluća mora da postoji.

- Teško da može baš bez temperature, moguće je da bude neka temperatura koja se javi, prođe, pa krene ponovo ili neko kašljucanje, osećaj nedostatka daha, dakle neki neodređeni simptomi. Kod korona virusa simptomi se kreću od vrlo blagih ili drastično izraženih kod onih koji imaju prejaku reakciju, ali to je čak i nama koji radimo ovaj posao teško nekada da prepoznamo. Zato je važnije da kada posumnjamo sve potencijalne promene proverimo skenerom, a ne snimkom pluća - zaključuje ona u razgovoru za "Telegraf".

Video: Ovako izgledaju pluća posle srednje teške COVID-19 infekcije

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki Maus

    5. jul 2020 | 10:53

    Sto onda u kovid ambulantama nemate skenere vec snimate rengenom?

  • Soki

    5. jul 2020 | 11:55

    A kako doći do skenera kada se čeka i po tri meseca na red?

  • Pitanje

    5. jul 2020 | 13:38

    Doktorka, u kojoj vi Srbiji živite?!? Očigledno ne živite u istoj Srbiji u kojoj živi nas 90% koji moraju da pola godine i više čekaju na skener ili neki specijalistički pregled!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA