• 8

Doktorka objašnjava zašto je važno da asimptomatski pacijenti urade skener, a ne rendgen pluća

Virus nije oslabio, a evo zašto asimpomatski pacijenti moraju posebno da se čuvaju

  • 8
Beograd, korona virus, maska

Foto-montaža: Marko Jovanović, Pixabay

Imunolog dr Srđa Janković govoreći na TV Pink o jačini korona virusa ističe da je očigledno da on nije oslabio uprkos tome što naizgled imamo više asimptomatskih pacijenata.

- Novo pogoršavanje nastupa već sada, a većinom smo očekivali da to dođe na jesen. U mnogim zemljama sveta, na severnoj polulopti postoji sada, preko leta, porast broja novoobolelih. Svuda gde postoje kontakti postoji rizik u svako doba godine. Jesmo beležili jenjavanje epidemije, ali sada imamo ponovno razbuktavanje, ne možemo da kažemo da je virus oslabio – istakao je dr Janković.

On je objasnio i da težih kliničkih slika ima među zdravstvenim radnicima jer su oni više izloženi virusu.

- Količina virusa koja se unese jeste bitna, to je jedan od faktora. Drugi faktor koji je dominantan je put zaražavanja, okupljanja gde je veći broj ljudi, te zbog toga ima više mladih među obolelima. Rizične grupe i faktori rizika za nekoga, pod istim uslovima, veći rizik imaju hronično oboleli. Ono što možda najviše plaši u vezi sa virusom je element neizvesnosti, i ako smo zdrave osobe, neki od nas, a niko ne zna ko može da izbuče deblji kraj, zbog neke predispozicije, i ne znamo kolika je naša otpornost u svim aspektima imunskog sistema.

A kako je moguće da ima toliko asimptomatskih pacijenata kod kojih se razvija upala pluća?

Rengenski snimak, pluća, Lekar, Doktor, Pacijent, Bolest, Rak, Terapija

Foto: Shutterstock

Dr Mirjana Danilović objasnila je za "Telegraf" da je jako važno skenerom snimiti pluća čak i onih pacijenata koji nemaju ama baš nijedan simptom korona virusa.

- Korona je za nas još uvek jedna nepoznanica. Kod virusnih pneumonija često i slušajući pluća ne možete da otkrijete pneumoniju. Dakle, vi ga slušate i ne čujete. Kod korone je problem što se i na običnom snimku pluća vrlo često ne mogu otkriti upale jer su u pitanju vrlo diskretne promene. Zato kod obolelih od korone treba tražiti skener pluća. - kaže u razgovoru za "Telegraf" dr Danilović.

Ipak, doktorka smatra da kakav-takav simptom koji može da upozori na razvijanje upale pluća mora da postoji.

- Teško da može baš bez temperature, moguće je da bude neka temperatura koja se javi, prođe, pa krene ponovo ili neko kašljucanje, osećaj nedostatka daha, dakle neki neodređeni simptomi. Kod korona virusa simptomi se kreću od vrlo blagih ili drastično izraženih kod onih koji imaju prejaku reakciju, ali to je čak i nama koji radimo ovaj posao teško nekada da prepoznamo. Zato je važnije da kada posumnjamo sve potencijalne promene proverimo skenerom, a ne snimkom pluća - zaključuje ona u razgovoru za "Telegraf".

Video: Ovako izgledaju pluća posle srednje teške COVID-19 infekcije

(T.T./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maki

    I kakvi su nam kapaciteti? Koliko dnevno moze skeniranja da se obavi a da pri tome ne budu osteceni i drugi pacijenti kojima je skener neophodan?

  • Sima

    Doktore, Vama poštovanje i hvala za sav trud i napor koji ulažete da olakšate muku obolelim, ali morate reći istinu o virusu koji kruži; ništa, ni Vi, niti bilo ko drugi zna o njemu, tako da nam je jedini spas od njega, briga o samima sebi.

  • Jelena

    U kojoj Srbiji ona zivi? Pa ni u covid ambulantu nece da vas prime na pregled,ako nemate teze simptome,nego vas vrate kuci....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima