Ne posežite odmah za lekovima: Postoji 7 boljih rešenja za glavobolju od analgetika

Koliko prirodna sredstva koristite u borbi sa glavoboljom?

  • 0
zračenje, zamor očiju, oči, glavobolja, rad na računaru, Buljenje u ekran Foto: Shutterstock
zračenje, zamor očiju, oči, glavobolja, rad na računaru, Buljenje u ekran Foto: Shutterstock

Retki su oni koji se mogu pohvaliti da nikad nisu osetili glavobolju. Statistički podaci otkrivaju da je reč o jednom od najčešćih zdravstvenih problema od kog pati više od polovine svetske populacije. Najčešći tipovi glavobolja su migrena i tenziona glavobolja koje i te kako mogu da ometajuće utiču na svakodnevni život osobe.

Kako neurolozi upozoravaju, najveći broj osoba se ne javlja lekaru već problem rešava uzimanjem analgetika u pokušaju da sanira bol što nije rešenje “na duže staze”. Potrebno je obratiti se specijalistima kako bi se utvrdio uzrok pojave glavobolje koja neretko može da bude i simptom veoma ozbiljnih oboljenja čije je inicijalne znake neophodno prepoznati na vreme.

U borbi protiv glavobolje, postoje i prirodni načini koji mogu imati pozitivne efekte:

  • Unosite što više tečnosti - Jedan od učestalih uzroka migrene i tenzione glavobolje može biti i dehidratacija, zato se potrudite da unosite redovno dovoljnu količinu tečnosti.
Sveza voda, bokal, casa vode Foto: Shutterstock
  • Izbegavajte hranu i piće sa visokim sadržajem histamina - Čak i zdrave osobe mogu da imaju jaku glavobolju kao rezultat konzumiranja visoke količine histamina u obroku. Zbog toga valja izbegavati stare sireve, fermentisanu hranu, pivo, vino, dimljenu ribu…
  • Obezbedite sebi dovoljnu količinu sna - Nedostatak sna može izazvati brojne zdravstvene tegobe, uključujući i migrenu. No, i predugo spavanje može biti okidač. Preporučune dužina sna je od 7 do 9 sati.
Žene, san Foto: pixabay.com
  • Pijte kompleks B vitamina i magnezijum - Studije su pokazale da redovno unošenje vitamina B, posebno B2, B6 i B12, može sprečiti pojavu glavobolje odnosno značajno umanjiti bol. Kompleks vitamina B se smatra bezbednim za redovno unošenje, jer se svaka veća količina otići kroz urin. Magnezijum je mineral važan za brojne funkcije našeg organizma. Studije su pokazale da tretman od 600 mg magnezijuma dnevno može pozitivno da utiče ne samo na učestalost već i jačinu migrena.
  • Napravite hladne obloge - Na vrat ili na čelo stavite hladne obloge koje će skupiti krvne sudove i tako ublažiti pritisak i bol.
  • Izbegavajte jake mirise - pojedine osobe su hipersenzitivne na jake mirise (na primer mošus u parfemima, mirise proizvoda za čišćenje, mirise hrane…) što je često povezano i sa migrenama.
parfem toaletna voda Foto: Pixabay
  • Probajte esencijalna ulja - u borbi protiv migrene preporučuju se i esencijalno ulje mente i lavande.  Nekoliko kapi ulja mente na slepoočnicama umanjiće bol tenzione glavobolje, dok se inhalacija lavandinog ulja preporučuje za migrenu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA