≫ 

Prof. dr Goran Belojević otkriva na kojim mestima u kući se najlakše možete zaraziti korona virusom

Ali, i čime da ih najbolje dezinfikujete

  • 9
goran belojević foto: RTS/printscreen; pixabay.com

Gostujući na RTS, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Goran Belojević govorio je čime najbolje očistiti kuću, ali i koji delovi su najuroženiji u vreme pandemije korona virusa.

On je istakao da je za dezinfekciju potrebno imati alkohol i hlorne preparate, kao i troprocentni hidrogen, ali da se napravi razblaženje od 0,1 odsto kako bi mogao da se koristi za površine.

On je upozorio da je osnovni zakon u higijeni prvo čisti, pa dezinfikuj, te upozorio da čišćenje treba da bude revnosnije nego uobičajeno.

- Kuhinja je kritično mesto, posuđe, čaše, mašine za sudove da rade u punom programu, ne na polovičnom, kao i mašine za veš u punom programu, na 90 stepeni, ta temperatura uništava viruse u obe mašine", kaže on.

Govoreći o korona virusu, Belojević kaže da sve uče u hodu, kao i u celom svetu, jer je novi virus u pitanju, pa se stalno izučavaju načini prenosa, pojavljuju se novi simptomi kakvih pre nije bilo, kao što je gubitak čula mirisa.

- Ovde nemamo pun nos, to su suv kašalj, digestivni simptomi, javljaju se prolivi - ističe on i upozorava da na jesen, kada se ukrste grip i korona, može doći do velikih problema.

Video: Jeziv prikaz kako korona virus može da se prenese u restoranu

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA