Korona utiče na skoro sve organe: Ovo je jedan od alarmantnih načina kako pustoši telo

Patolozi su imali priliku da pregledaju organe mnogih žrtava Covid-19 i da istraže procese bolesti koji se odvijaju.

  • 2
Korona virus

Foto: Shutterstock

Obdukcije tela osoba koje su preminule od posledica Covid-19 pomažu lekarima da shvate kako bolest utiče na organizam, a jedno od najupečatljivijih otkrića odnosi se na zgrušavanje krvi, kaže patolog.

Doktor Emi Rapkevic, šef odeljenja za patologiju NYU Langone Medicinskog centra u Njujorku, gostovala je u emisiji Out Front, kada je u razgovoru sa voditeljkom Erin Burnet otkrila šta je tim lekara otkrio radeći brojne autopsije.

Poznato je da se kod nekih pacijenata obolelih od Covid-19 pojavljuju problemi sa zgrušavanjem krvi, ali stepen i obim se može opisati kao dramatičan, tvrdi dr Rapkevic.

-  U ranoj fazi pandemije, lekari koji su dežurali tokom noći primetili su zgrušavanje krvi "u velikim krvnim sudovima". Sada smo videli na obdukciji svojevrsno proširenje. Zgrušavanje nije bilo samo u velikim krvnim sudovima, već i u manjim.  Slika je bila dramatična, jer iako smo to mogli da očekujemo u plućima, pronašli smo zgrušavanje u gotovo svakom organu koji smo pogledali u našem obdukcijskom istraživanju - kazala je doktorka.

Studija dr Rapkevic u kojoj su izloženi njeni nalazi objavljena je krajem juna u časopisu The Lancet. Autopsije su takođe pokazale nešto neobično u vezi sa megakariocitima, odnosno velikim ćelijama koštane srži.

krv, tromb, tromboza, krvi ugrušak

Foto: Pixabay.com

- Ćelije koštane srži obično ne kruže izvan kostiju i pluća, a mi smo ih pronašli smo u srcu, bubrezima, jetri i drugim organima. Megakariociti utiču na stvaranje trombocita koji su usko povezani sa zgrušavanjem krvi - objašnjava.

- Istraživači se nadaju da će otkriti kako ove ćelije utiču na zgrušavanje malih krvnih sudova kod pacijenata koju boluju od Covid-19, rekla je ona.

Patologe je iznenadilo nešto što nisu pronašli. Tokom rane faze pandemije, lekari su mislili da virus izaziva zapaljenje srca, rekla je. Ali obdukcije su utvrdile vrlo nizak broj miokarditisa.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Che

    10. jul 2020 | 21:55

    Vestacki virus, tesko nama pobice nas sve svetski vladari. Ovo samo bog moze da spreci. Amin.

  • DARKO 100%

    10. jul 2020 | 22:23

    Teska vremena, prijatelju moj djavo ih odnio teska vremena, prijatelju moj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA