• 0

Još jedan sindrom povezan sa koronom koji može da bude smrtonosan: Za sve je kriv stres

Ovaj sindrom se javlja kao posledica pandemije Covid-19

  • 0
Maska za lice

Foto: Pixabay

Jedna studija je otkrila značajan porast „sindroma slomljenog srca“ u dve bolnice u Ohaju kod nekih pacijenata koji nemaju korona virus, što sugeriše da fizički, socijalni i ekonomski stresovi pandemije uzimaju svoj danak.

Kardiomiopatija izazvana stresom ili Takotsubo sindrom, koji se često naziva "sindromom slomljenog srca", javljaju se kada srčani mišići oslabe, što dovodi do bola u grudima i nedostatka daha.

Ovaj sindrom se obično predstavlja kao srčani udar, ali pokreću ga stresni događaji, a ne blokade u krvotoku.

Može biti smrtonosan u retkim slučajevima, ali pacijenti se obično oporavljaju u roku od nekoliko dana ili nedelja.

Istraživači na klinici u Klivendu proučavali su pacijente sa srčanim problemima koji su lečeni ovog proleća u dve bolnice u Ohaju i upoređivali ih sa pacijentima sa sličnim problemima u poslednje dve godine.

srce kardiologija

foto: pixabay.com

Pacijenti tokom pandemije imali su dva puta veću verovatnoću da imaju sindrom slomljenog srca, navodi se u studiji, koja je objavljena u medicinskom časopisu "Jama Network Open".

Studija je posmatrala zdravstveno stanje 1.914 pacijenata koji su se lečili tokom pet različitih vremenskih perioda, uključujući uzorke više od 250 pacijenata hospitalizovanih u martu i aprilu, tokom ranog početka pandemije.

Studija je zaključila da je značajan porast ovog sindroma verovatno povezan sa "psihološkim, socijalnim i ekonomskim stresom" koji je izvazvala pandemija, koji uključuje "nametnut karantin, nedostatak socijalne interakcije, stroga pravila socijalnog distanciranja i njegove ekonomske posledice u životu ljudi".

Srce

Printscreen: YouTube/Cedars-Sinai

- Pandemija je stvorila paralelno okruženje koje nije zdravo. Emocionalno distanciranje nije zdravo. Ekonomski uticaj nije zdrav. Videli smo povećan broj smrtnih slučaja od novog virusa, a naša studija ističe da je stresna kardiomiopatija porasla zbog stresa koji je stvorila pandemija -  rekao je dr Ankur Kalra, kardiolog koji je vodio studiju.

Novo istraživanje nije ispitalo da li postoji povezanost između sindroma slomljenog srca i stresa zbog korona virusa ili saznanja da neki naš rođak boluje od Covid-19.

(K.M./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima