• 2

Pre pojave očiglednih simptoma korone, mogu se javiti ovi koji su potencijalno opasniji po zdravlje

Imajte na umu da korona virus SARS-CoV-2 izaziva neurološke simptome

  • 2
Korona virus

Foto: Pixabay

Kako piše časopis "Annals of Neurology", polovina hospitalizovanih pacijenata koji su pozitivni na korona virus imaju neurološke simptome.

Uobičajeni simptomi kod tih pacijenata su smanjena budnost, glavobolje, vrtoglavica, poteškoće u koncentraciji, poremećaji mirisa i ukusa, napadi, bolovi u mišićima i slabost.

Međutim, rezultati nove studije tvrde da bi SARS-CoV-2 mogao da utiče na čitav nervni sistem, odnosno ne samo na mozak već i na kičmenu moždinu, nerve i mišiće.

- Vrlo je važno da javnost i lekari budu svesni toga jer korona virus SARS-CoV-2 može da se pokaže na početku boelsti i sa neurološkim siptomima, čak i pre pojave groznice i respiratornih problema. Ako ovo razumemo, onda ćemo bolje moći da usmerimo kliničko lečenje - kaže dr Igor Koralnik, profesor neurologije na Medicinskom fakultetu u Čikagu.

Osim toga, neurološka disfunkcija može da promeni način na koji imuni sistem reaguje na infekciju izazivajući upale mozga i meningitis, upozoravaju stručnjaci.

Video: Skener 41-godišnje žene najbolje pokazuje na koji način korona virus uništava naša pluća

 

(T.T./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zanna

    Ove simptome imaju svi i svakog dana. Isti simptomi kao što nam govore kod promene vremena, bolovi u mišićima, vrtoglavice, nedostatak koncentracije itd, itd. Ne plašite više narod.

  • vranjanac

    Ove simptome sa imao jos Januara meseca, diarea, temperatura, povracanje, bol u grudima, bol u misicima groznica i trmperatura 38,6

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima