• 6

Dr Goran Stevanović otkriva kog uzrasta su asimptomatski pacijenti zaraženi korona virusom u Srbiji

Ta brojka se svakodnevno menja, ali postoji uzrast koji uglavnom prolazi bez simptoma

  • 6

Video: Stevanović: Kovid kod dece ne daje simptome a onda prelazi na roditelje i ostale

Na današnjoj konferenciji za medije načelnik Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Stevanović govorio je koliko je asimptomatskih pacijenata u Srbiji i zašto je taj broj direktno proporcionalan uzrasnoj strukturi osoba.

- Najmanji procenat asimptomatskih kliničkih slika od 5 procenata je kod osoba koje su starije od 65 godina i sa pridruženim hroničnim bolestima. One su u najvećem riziku za teške forme bolesti i one imaju mali procenat asimptomatskih kliničkih slika - istakao je.

Kako kaže, najveći procenat asimptomatskih slučajeva koji ide i preko 40 odsto je kod mlađih tinejdžera i u dečjem uzrastu.

- Tu gotovo po pravilu ide asimptomatska klinička slika ili sa minimalnim simptomima. Sve ostale uzrasne grupe su između i možemo samo aproksimativno da kažemo da je, prema novim podacima, negde od 15 do 20 procenata njih sa vrlo lakim ili minimalnim simpotomima, pa čak i asimptomatskim kliničkim slikama. Ipak, ti podaci variraju od jedne posmatrane populacije do druge.

U Beogradu je korona krenula iz mladih uzrasnih grupa.

- Imali smo i više od 50 odsto asimptomatskih nosilaca i tad je prosečan uzrast bio tu negde između 20 i 25 godina. Sada kako dolaze na red roditelji, tetke, stričevi i strine tj. ljudi koji imaju negde oko 50-55 godina, imamo veći procenat ozbiljno bolesnih, a manji asimptomatskih. Procenat asimptomatskih je u direktnoj funkciji imunološkog statusa, pre svega starosti osobe koja je inficirana - zaključio je.

(T.T./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    Logicno je... Klinci su u grupama, igra se kosarka njih je briga, ne plase se jer njih nece...e zato su deca i klinci sebicni. Jednostavno ih interesuje samo njihimov provod i g....a. Tako je, dislajkujte slobodno. Beiga ih je, jer su tako vaspitani.

  • Koko

    Isti Dzejmi Oliver

  • verica brdar

    Samo vi lizite imladinu da nisu ugrozeni, bravo!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima