≫ 

Drastično smanjenje kilograma uz pomoć operacije želuca

Mršavljenje je nekada toliko teško da je nemoguće da se izvede na zdrav način bez stručne pomoći. Predstavljamo vam jedan od načina smanjenja kilograma uz pomoć barijatrijske hirurgije

  • 1
Hrana Foto: Unsplash

Gojaznost kao opasnost po zdravlje

Gojaznost je najčešći metabolički poremećaj kod čoveka i veoma je raširen u zapadnom svetu. Ova pojava nastaje najčešće usled nepravilne i preobimne ishrane, bogate životinjskim i prerađenim biljnim mastima, šećerima i procesuiranom hranom. Ređe je posledica hormonskih promena ili terapije neke bolesti.

Gojaznost može da dovede do niza poremećaja i bolesti (čak je i faktor rizika za neke oblike karcinoma). Gojazne osobe posledično bivaju sve manje aktivne, što je još jedan od faktora rizika za nastanak bolesti.

Navodi se među glavnim rizicima od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara, arterijske hipertenzije, dijabetesa, poremećaja disanja tokom spavanja, astme i malignih bolesti. Svakako smanjuje kvalitet života i negativno se odražava na socijalni život.

Lečenje gojaznosti zahteva sistematičan pristup nekoliko medicinskih disciplina, jaku volju kod pacijenta i podršku u porodici. U lečenju gojaznosti učestvuju nutricionista, abdominalni hirurg, gastroenterolog, psiholog, anesteziolog i kardiolog.

Jedan od danas najčešćih načina lečenja je putem operacije smanjenja želuca (Sleeve resekcija), koja daje izvrsne rezultate.

Pročitaj još: Trajno rešenje za hemoroide THD metoda

Smanjenje želuca - smanjenje zdravstvenih rizika

Operacija smanjenja želuca je glavna odrednica barijatrijske hirurgije jer omogućava da osoba u relativno kratkom roku skine značajan broj kilograma. Ovom operacijom započinje nova faza u životu gojazne osobe jer se značajno menja način ishrane, pa i života.

Sve to za posledicu ima značajno smanjenje rizika od nastanka najtežih bolesti.

Moglo bi se reći malo slobodnije da operacija smanjenja želuca ima uticaj na produženje života eliminacijom ovog opasnog faktora rizika.

Operacija smanjenja želuca se preporučuje osobama čiji je BMI (body mass index) za žene veći od 35, a za muškarce veći od 40. Preporuka je da se za ovu operaciju odlučuju i manje gojazne osobe ukoliko je zbog gojaznosti vrlo naglašen rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Sleeve operacija želuca

U barijatrijskoj hirurgiji dominantne su tri operacije: ugradnja želudačne omče, sleeve resekcija i gastrični bajpas. Sleeve resekcija je najčešće izvođena barijatrijska operacija i daje uglavnom najbolje rezulatate. Pogodna je za vrlo gojazne osobe koje žele da vide brzi efekat.

Operacija smanjenja želuca podrazumeva uklanjanje dve trećine želuca. Pri tome se dobija novi izgled želuca nalik rukavu. Ovo smanjenje ne utiče naročito na funkcije želuca, već on nastavlja da radi, ali prima značajno manje hrane. Kao posledica smanjenja želuca, smanjuje se apetit zbog smanjenja nivoa hormona koji izaziva glad, kao i unos hrane. Pacijent polako gubi kilograme, bez osećaja gladi i nervoze. Osoba nakon operacije postiže osećaj sitosti sa manje hrane nego ranije.

Obzirom da se ova operacija obavlja isključivo na želucu i da se ne diraju creva, ne dolazi do smanjene apsorpcije hranljivih materija. Nakon operacije se poboljšava ukupno zdravlje, odnosno smanjuju se simptomi bolesti poput hipertenzije, endokrinološke i druge bolesti.

Operacija se obavlja u opštoj anesteziji i traje oko dva sata. Nakon operacije pacijent ostaje u bolnici dva ili tri dana i nastavlja dalje oporavak u kućnim uslovima dve do tri nedelje. Vraćanje lakšim aktivnostima moguće je već nakon desetak dana od operacije.

Prve dve nedelje nakon operacije pacijent treba da se pridržava mera u vidu kašaste ishrane, dok se posle vraća na uobičajenu ishranu.

Atlas opšta bolnica je okupila tim vrhunskih stručnjaka iz zemlje koji se operacijama smanjenja želuca bave dugi niz godina. Ukoliko želite da na bezbedan način rešite problem gojaznosti zakažite besplatne konsultacije na telefon: +381 11 785 88 88.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NE OPERACIJA ! ! !

    16. jul 2020 | 12:53

    Nikako operacija, samo spustanje masažom kineskom metodom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA