≫ 

Skoro svi pacijenti zaraženi koronom imali su ova 3 simptoma: Jedan je povezan sa bolničkim lečenjem

Još jedna studija se bavila široko rasprostanjenim simptomima korona virusa

  • 0
Korona virus Foto: Pixabay

Covid-19 može uzrokovati širok spektar simptoma, ali nova analiza podataka američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti otkrila je da većina pacijenata ima najmanje jedan od tri simptoma: temperaturu, kašalj ili nedostatak daha.

Analiza, objavljena u četvrtak u nedeljnom izveštaju o morbiditetu i smrtnosti, koju objavljuje Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, obuhvatila je 164 osobe koje su testirane pozitivno na Covid-19.

Svi pacijenti su imali simptome, a bili su bolesni između 14. januara i 4. aprila.

Pošto je Covid-19 nova bolest i pošto su informacije o simptomima ograničene, naročito među pacijentima koji nisu hospitalizovani, CDC je sproveo dodatno istraživanje.

Od pacijenata je traženo da izveštavaju o širokom rasponu simptoma, a takođe i da daju podatke o svim dodatnim simptomima koji nisu bili široko prepoznati.

Pluća Foto: Pixabay

Među tim pacijentima, gotovo svi - 96% - imali su temperaturu, kašalj ili kratkoću dah, a 45 odsto je doživelo sva tri.

Kašalj je bio najčešći simptom: 84% anketiranih pacijenata reklo je da imaju kašalj, otkrila je ekipa iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Groznica je na drugom mestu, kada je reč o učestalosti simptoma, a u prilog tome govori činjenica da je čak 80% pacijenata prijavilo da imaju temperaturu.

Bol u grlu, korona virus Foto: Shutterstok, Pixabay

Nedostatak daha, odnosno kratak dah je češće povezan sa ljudima koji su bili hospitalizovani.

Pacijenti su takođe imali i druge simptome, uključujući bolove u mišićima, umor i glavobolju. Barem jedan problem sa stomakom, najčešće dijareja, prijavila je polovina pacijenata. Neki pacijenti su takođe prijavili gastrointestinalne simptome kao što su bol u trbuhu, mučnina i povraćanje.

Veći procenat ljudi koji nisu morali da idu u bolnicu izgubio je osećaj ukusa ili mirisa.

covid 19, korona virus, koronavirus Foto: Pixabay

Ovi rezultati nisu generalizujući, jer je testiranje u ovom vremenskom periodu bilo ograničeno na određene pacijente, a hospitalizovani pacijenti su verovatno bili previše zastupljeni u anketi.

Ipak, podaci zaista pružaju lekarima bolji uvid koga treba da testiraju ili čak izoluju da bi se usporilo širenje pandemije Covid-19.

Video: Stevanović: Sa koronom se još uvek upoznajemo, simptomi variraju

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA