≫ 

Korona je rizična čak i za one koje nisu previše gojazni: Evo koja težina može da bude fatalna

Autori studije naglašavaju da je potrebno utvrđiti indeks telesne mase svakog pacijenta

  • 1
doktor, epidemija, koronavirus Pixabay.com

Čak i ljudi koji nisu previše gojazni spadaju u rizičnu populaciju jer imaju veće šanse i izglede da pate od težeg razvoja bolesti Covid-19, otkrili su istraživači.

Rizik od ozbiljnih bolesti i smrti od Covid-19 veći je kod gojaznih ljudi, pokazalo je nedavno istraživanje objavljeno u Evropskom časopisu za endokrinologiju.

Tim istraživača sa Univerziteta u Bolonji u Italiji analizirao je rezultate 482 pacijenta pozitivnih na Covid-19 koji su hospitalizovani između 1. marta i 20. aprila 2020. godine.

Lekari Nacionalnog i Kapodistrijskog univerzitet u Atini, Joanis Danasis, Marija Gavriatopoulu i Tanos Dimopoulos, profesor i rektor EKPA, rezimirali su nalaze ove studije.

Od 482 pacijenta koji su učestvovali u ispitivanju, 202 (41,9%) je imalo indeks telesne mase manji od 25176 (36,5%) je imalo indeks telesne mase između 25 i 29,9, 84 (17, 4%) između 30 i 34,9,  a 20 (4,1%) imalo je BMI veći od 35.

gojaznost, debljina, debeli Foto: Pixabay.com

Vrednost indeksa telesne mase iznad 30 ukazuje na gojaznost.

Statistička analiza pokazala je da je rizik od respiratornog zatajenja i primanja na odeljenje intenzivne nege bio znatno veći  kod pacijenata koji su pozivtivni Covid-19, sa indeksom telesne mase između 30 i 34,9, kao i i kod pacijenata sa indeksom telesne mase ≥ 35.

Pored toga, rizik od smrti bio je značajno veći kod pacijenata obolelih od korone čiji je indeks telesne mase bio 35 ili veći.

korona virus, soj Foto: Pixabay.com

Zaključno, među 482 pacijenta lečenih od Covid-19, vrednosti indeksa telesne mase koja je veća ili jednaka 30 povezani su sa znatno većim rizikom od zastoja disanja, odnosno smeštanja na odeljenje intenzivne nege i smrti.

Autori naglašavaju potrebu utvrđivanja indeksa telesne mase i procene opšteg stanja svakog pacijenta koji boluje od Covid-19, kako bi se na vreme identifikovali pacijenti koji su izloženi većem riziku od ozbiljnih bolesti i komplikacija. 

IDEALNA TEŽINA: Evo koliko iznosi savršena, a koliko zdrava težina za žene

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA