≫ 

Dr Olivera Ostojić otkriva kog uzrasta su deca koja su teže obolela od korona virusa

Na pedijatrijskoj klinici se trenutno leči 15-oro dece

  • 2
Dr Olivera Ostojić foto: printscreen/TV Prva; pixabay.com

Dr Olivera Ostojić, rukovodilac dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović" govorila je u jutarnjem programu TV Prva o trenutnom zdravstvenom stanju najmlađe populacije koja se leči od korona virusa i šta se promenilo u odnosu na prvi pik epidemije.

- Sredinom marta smo imali asimptomatsku, ali kovid pozitivnu decu. U drugom talasu se javljaju deca starijeg uzrasta koja idu ka kliničkoj slici kao kod odraslih sa jednostranim i obostranim pneumonijama od 14 godina, pa nadalje. Kako imamo veći broj zaraženih, samim tim imamo i više dece.

Kako ističe dr Ostojić, četiri bebe iz Novog Pazara koje su primljene u dečju kliniku "Dr Dragiša Mišović" su otpuštene i sada su potpuno zdrave.

- Glavni razlog zašto primamo novorođenu decu jeste da ih posmatramo i da pratimo njihovo stanje. Za sada su sve bebe koje smo imali bile potpuno dobro. To je razlog zašto mi želimo da pratimo tu najosetljiviju populaciju. Kada prođu dve nedelje, uzimamo im bris, a kada smo sigurni da su one dobro - laboratorijski, klinički i imaju negativan test, onda idu kući.

Dok deca do 5 godina imaju tipičnu sliku respiratornih infekcija, odnosno blagu temperaturu i curenje nosa, prema rečima dr Ostojić, za njih ne bismo ni posumnjali da su pozitivni da ima roditelji nemaju simptome.

- Uz ovo 15-oro dece koja se trenutno nalaze u našoj bolnici imamo 10 pratilaca. To su najčešće majke. Skoro u 100 odsto slučajeva su pozitivne i one, a dolaze sa blagim i srednjim simptomima. Uz svoju decu se leče kod nas uz konsultacije infektologa i radiologa. To nam je jako dobra stvar, deca se ne odvajaju od majki, a bilo je i par pogoršanja roditelja koje smo morali da prebacimo u bolnicu na dalje lečenje.

A da li je bilo dece za ozbiljnijim simptomima?

- Imali smo i ozbiljnijih pacijenata, odnosno upala pluća. U sto odsto slučajeva tos ubila deca od 16. do 18. godine, oni koji se skoro smatraju odraslim. Bilo je njih na kiseoničnoj i dugotrajnijoj terapiji. Ali, sva ta deca su dobro reagovala na našu terapiju i nijedno dete nije moralo da ide u tercijalnu zdravstvenu ustanovu - zaključila je dr Ostojić.

Video: Stevanović: Kovid kod dece ne daje simptome a onda prelazi na roditelje i ostale

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA