≫ 

Dr Branislav Tiodorović: Covid-19 više nije respiratorna, već sistemska bolest

Covid-19 napada sve organe u telu

  • 4
Branislav Tiodorović foto: Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević; pixabay.com

Dr Branislav Tiodorović kaže da bi svako trebalo da se zamisli kada čuje da je neka osoba koja je 1994. godište umrla od korona virusa.

- Sada su na udaru i mladi jer su oni u najvećoj cirkulaciji. Verujem da se sada radi o smirivanju, ipak više se poštuju mere. Ali, postoji nešto drugo, narod se već umorio i od virusa i ograničenja i maski, i preporuka i mera…To nije samo kod nas, ceo svet ima identični problem - rekao je on.

Dr Tiodorović je upozorio na zamor i veliki pritisak na zdravstveni sistem koji je prenapregnut i doveden do ivice izdržljivosti.

- Ovo više nije respiratorna bolest, ovo što sada vidimo je sistemska bolest. Dalje, dolazi do tromboze, ona izaziva moždane i srčane udare, a to se odnosi na ljude koji imaju hroničnu bolest. Bolesti svakako mogu biti zastupljene i kod mlađih, pa korona izazove komplikacije. Pred sobom imamo neprijatelja koji nije nevidljiv - vidljiv je on i te kako - rekao je epidemiolog.

Podsetio je da je prvo bilo naznaka da se prenosi kapljičnim putem, da na razdaljini od metar i po pada zbog težine, a sada da se prenosi i vazduhom. Ne zna se, međutim, šta je to što ga podiže, da li je strujanje vazduha, vetar, klima-uređaji...

Video: Kovid-19 kosi i dalje više muškarce nego žene

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    20. jul 2020 | 11:00

    Au ovog kad vidim padne mi klapna..tragicar i crni gavran al mozda je bar realan... Pa dobro jel se rasi o virusu, bakteriji ili bioloskom oruzju?

  • Nikola

    20. jul 2020 | 11:20

    A ja upozoravam na zamor celokupnog sistema,zamor zdravih ljudi,umorni smo malo od svega,a najvise od izjava strucnjaka koji svaki dan pricaju drugo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA