≫ 

Trka Zapada i Istoka oko vakcine: Šta mislite čiju će vakcinu primiti građani Srbije?

Zahuktava se trka oko vakcine, a do sada najviše prednjače Britanci i Rusi - šta znamo do sada?

  • 16
Velika Britanija, Rusija, vakcina, korona virus Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Neki bi rekli trka, a drugi rat oko vakcine protiv kovida vode mnoge zemlje širom sveta, ali do sada su najviše napredovale Velika Britanija i Rusija.

Rusija je krenula u finalnu fazu ispitivanja vakcine, a mnogi ruski dobrovoljci su je već uveliko primili.

Naime, grupa volontera koja je primila vakcina oseća se dobro, nemaju nikakve nuspojave, a imunitet na SARS-CoV-2 je uspešno razvijen.

- U skladu sa istraživačkim protokolom dobrovoljci se redovno testiraju na antitela i ćelijski imunitet. Podaci pokazuju da dobrovoljci prve i druge grupe stiču imuni sistem posle injekcije vakcine protiv korona virusa - navelo je rusko ministarstvo odbrane.

S druge strane, svet su obradovale vesti da je i oksfordska vakcina pokazala sjajne rezultate.

Eksperimentalna vakcina protiv kovid-19 koju je razvila kompanija AstraZeneka bezbedna je i proizvela je imuni odgovor u kliničkim ispitivanjima u ranoj fazi kod zdravih dobrovoljaca, pokazali su podaci.

Vakcina, nazvana AZD1222, koju su razvili AstraZeneka i naučnici sa britanskog Univerziteta u Okfordu, nije izazvala ozbiljne neželjene efekte i dovela je do imunološke reakcije u vidu antitela i T-ćelija, pokazuju rezultati ispitivanja objavljeni danas u medicinskom časopisu Lanset, prenosi Rojters.

- Nadamo se da to znači da će imunološki sistem upamtiti virus, tako da će naša vakcina dugoročno štititi ljude - rekao je glavni autor studije Endrju Polard sa Univerziteta u Oksfordu.

Vakcina, test, koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Međutim, potrebno nam je više istraživanja pre nego što potvrdimo da vakcina efikasno štiti od infekcije SARS-CoV-2 (kovid-19) i koliko dugo ta zaštita traje - rekao je Polard.

AstraZeneka je među vodećim kandidatima za vakcinu protiv pandemije koja je odnela više od 600.000 života, zajedno sa vakcinom koju razvijaju kineske kompanije Sinovak Biotek, Sinofarm i američka Moderna.

Oni su već potpisali sporazume sa vladama širom sveta za isporuku vakcine ukoliko se pokaže efikasnom i dobije regulatorno odobrenje.

Kompanija je saopštila da neće pokušati da profitira od vakcine tokom pandemije.

Naučnici kažu da vakcina izaziva manje nuspojave, ali neke od njih mogu se smanjiti uzimanjem paracetamola, bez ozbiljnih neželjenih efekata od vakcine, prenosi agencija.

Budući da su obe vakcine u svojim završnim fazama, očekuje se da bi već od jeseni mogla da počne njihova proizvodnja, te da bi do proleća sledeće godine već moglo da se počne sa imunizacijom svetske populacije.

Podelite sa nama svoje mišljenje o potencijalnoj vakcinaciji protiv korona virusa.

Video: Srđa Janković o vakcinama i vakcinisanju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    21. jul 2020 | 11:45

    Ja vec imam vakcinu domacu sljivu i domaci beli luk..

  • Pera

    21. jul 2020 | 12:41

    Mi cemo morati ovu sa zapad,mada ja ni po koju cenu necu da primim nijednu,jer ko se vakcinise bice "bezbedan",a ja koji ne zelim to je moj problem,jer ja ako cu da umrem od gripa umrecu samo ja,a ne onaj koji se bockao,racunica je prosta i pametnome dosta.

  • Nada

    21. jul 2020 | 18:32

    Ako imunitet traje samo 3 meseca neću ni jednu vakcinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA